Ötvenféle egészségügyi beavatkozás szerepel a listán, amelyeket július 1-jétől csak a járóbeteg-szakellátásban végezhetnek - mondta el a Világgazdaságnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője. Kiss Zsoltot annak kapcsán kérdeztük, hogy a kormány eldöntötte: az OEP összevonhatja az eddig különálló kórházi és járóbeteg-ellátásra szánt költségvetését. Ennek alapján állapítják majd meg a szakrendelőknek és a kórházaknak fizetett díjakat úgy, hogy az intézményeknek megérje járóbetegként kezelni a biztosítottakat. A betegek zöme ezt igényli.

Jelenleg betegenként 132 ezer forint átlagos alapdíjat kapnak a kórházak, a szakrendelőkben pedig különböző pontokat számolnak föl az egyes beavatkozásokért; egy pont értéke 1,32 forint. Júliustól közelítik egymáshoz a beavatkozások ellenértékét, figyelembe véve a kórház hotelköltségeit.

A Magyar Kórházszövetség támogatja a kormány szándékát, ám Golub Iván elnök úgy látja: ha külön-külön kevés volt a pénz a gyógyítás tényleges költségeinek fedezetére, összevontan sem lesz elég. A szövetség már tavaly kérte a kórházi alapdíj 140 ezer forintra való emelését, ezt most legalább ötezerrel kellene megtoldani. Már tavaly egyhavi - 25-30 milliárd forint - működési költség hiányzott a tb kórházi kasszájából. Az idei költségvetésben nem vették figyelembe a hiányt, s az intézmények egy része a januári, kötelező 6,5 százalékos béremelés fedezetét a működési költségektől vonta el. Nem tudni, miből állják a szeptembertől esedékes 4,5 százalékos emelést.

Júliustól várhatóan kétezer forinttal nő a kórházi alapdíj, mondta le Kiss Zsolt.

A kórházszövetség elnöke szerint aggodalomra ad okot az esélyegyenlőtlenség a szakrendelő nélküli kórházaknál. Az OEP ugyanis az előző évek kórházi betegforgalmának 98 százalékában állapította meg a teljesítményvolumen-korlátot (tvk), az ezt meghaladó gyógyításért degresszív díjazás jár.

Kiss Zsolt azonban úgy látja, két év elteltével jelentős technológiai és szerkezeti változások történtek a gyógyintézményekben, így több helyen a 98 százalékos teljesítményt nem is tudják kihasználni. Ezért a kormányrendelet lehetővé tette, hogy az intézmények - pályáztatással - a bizonyos 98 százaléknál nagyobb mértékben növeljék a teljesítményüket, amiért teljes díjat fizet a biztosító.

Az OEP vizsgálja az egészségügyi beavatkozások valódi költségét. A tervek szerint jövőre vezetnék be a tényleges gyógyítási díjharmonizációt a kórházak és a szakrendelők között, ezt Varga Imre, a járóbeteg-szakellátási intézetek szövetségének elnöke is fontosnak tartja. Úgy véli: a költségeket fedező díjjal a szakrendelők érdekeltté válnak a betegek ambuláns ellátásában, így a kórházak terhei csökkennek.