Több halasztást követően július elsején lép életbe az EU kamatadó-irányelve, amelynek célja, hogy a betétesek ne tudják elrejteni kamatjövedelmüket saját adóhatóságaik elől. A jogszabály értelmében a kamathozamok után minden uniós polgárnak a hazájában kell adóznia. Ez úgy valósulhat meg, hogy a bankok adatot szolgáltatnak az EU-külföldiek által szerzett kamatjövedelemről a lakhely szerint illetékes adóhatóságnak. Ha például egy magyar állampolgár egy németországi bankban helyezte el pénzét, a pénzintézet az APEH-et tájékoztatja az ott elért jövedelemről.

Kivételt Ausztria, Belgium és Luxemburg - illetve Andorra, Monaco, Liechtenstein, Jersey, Guernsey, a Man sziget, Gibraltár, illetve Svájc és az Egyesült Államok - képez. Ezek az államok mentességet kaptak az adatszolgáltatás alól, amelyet a kamatokra kivetett forrásadóval válthatnak ki. Ennek mértéke 15 százalék lesz, de 2008-tól 20, 2011-től pedig 35 százalékra emelkedik. Az adóbevétel 75 százaléka a betétes lakhelye szerinti országot illeti meg, a maradék pedig azt az államot, ahol a megtakarítást elhelyezték.

A magyar bankok nem állnak készen a július elsején életbe lépő adatszolgáltatási kötelezettségre, noha némelyikük már február óta készül rá. A bankszövetségnél munkatársunknak elmondták, hogy a jelenlegi elmaradás oka annak az APEH-tól várt kiadványnak a hiánya, amely az adatszolgáltatás mikéntjéről nyújtana technikai tájékoztatást a bankoknak. Mivel a bevallás elektronikus úton történne, a bankok enélkül nem tudják megkezdeni az informatikai előkészületeket. Többen megerősítették, hogy várják a kiadványt.

Az esetleges csúszás miatti legnagyobb probléma az, hogy egy hiányos informatikai rendszerrel később nehéz lesz az adatrögzítés kezdetéig - július 1-jéig - visszamenőlegesen visszakeresni az ügyfelekre vonatkozó adatokat, ha azokat korábban kihagyták a programból. Az APEH korábban már készített nyomtatványokat az adatszolgáltatásra, ám azok nem tekinthetők hivatalosnak.

A júliustól hatályos törvény évente egyszeri bevallási kötelezettséget ír elő hitelintézeteknek. Ennek vonzataként először 2006. március 20-ig kell majd adatot szolgáltatniuk a bankoknak a joganyag életbelépése és 2005. december 31. között felmerült kamatokról és hozamokról. Ezért az esetleges hiányos adagyűjtésre csak ezután derülhet fény, ami tehát bőven hagy időt a hitelintézeteknek a felkészülésre.