BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan lehetne mérsékelni a megszorítások negatív hatásait?

Az uniós gyakorlatban Magyarországon a legelterjedtebb az étkezési jegy, ám az adómentesen adható összegnek a bruttó átlegkeresethez viszonyított aránya hazánkban az egyik legalacsonyabb - írja a Magyar Hírlap. A GKI szerint érdemes lenne jövőre emelni az adómentesség határát, mert ez részben mérsékelné a megszorítások negatív hatásait.

A versenyszférában a dolgozók 52 százaléka részesül hideg-, illetve 14 százaléka melegétel-utalványban – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Szonda Ipsos és a GKI végzett a tavasszal és a nyár elején.
Magyarországon a munkavállalók hatvan százaléka fogyaszt munkanapokon meleg ebédet, de csak harminc százalékuk teszi ezt a munkahelyén vagy annak környékén található étteremben. A felmérés szerint 2002 óta a hidegéltel-utalvány aránya lassan csökken, a melegéltel-utalványoké viszont nő: míg tavaly a melegétel-jegyek aránya 23,8 százalék volt, addig az idei év első negyedében már 30,8 százalék.

Akar László, a GKI vezérigazgatója szerint a melegétel-utalványok adómentes értékhatárának ötszáz, illetve ezer forinttal történő emelése nem lenne "hatalmas hatással a költségvetésre". Viszont mérsékelné a megszorító intézkedések negatív hatásainak egy részét. Az étkezési jegyek értékhatárának emelése több év átlagát figyelembe véve 75 százalékban többletjuttatást jelent, 25 százalékban pedig a béremelést helyettesíti. (Magyar Hírlap)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.