BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szélesedő kampány a "csendes gyilkos" ellen

Táplálkozás. New York decemberi döntése után Philadelphia városának önkormányzata is megszavazta a hidrogénezett növényi olajok, vagyis az ún. transzzsírok éttermekben történő használatának tilalmát. Várhatóan a város polgármestere is aláírja a jogszabályt, így a tilalom szeptembertől léphet életbe, két hónappal a New York-i tiltás hatálybalépése után. A philadelphiai jogszabály szerint a pékségek egyéves haladékot kapnak a tiltás érvényesítésére.

Hasonló lépéseket fontolgat több más amerikai város (Los Angeles, Chicago, Boston) is, a gyorséttermi láncok (McDonald’s, Wendy’s, Kentucky Fried Chicken, Starbucks) pedig sorra jelentik be, hogy száműzik vagy jelentősen csökkentik az egészségügyi szakemberek által egyszerűen „csendes gyilkosnak” nevezett sütőolajok használatát. Emellett az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) tavalyi döntése értelmében a gyártóknak minden élelmiszer esetében fel kell tüntetniük a transzzsírok mennyiségét.

A sült krumpli és a pizza mellett a kekszekben, süteményekben is megtalálható transzzsír a könnyű növényi olajok hidrogénezésével jön létre, ettől az tartósabb, illetve sűrűbb és könynyebben kezelhető lesz. Az így létrejövő olaj azonban emeli a koleszterinszintet, illetve növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Amerikai egészségügyi szakemberek szerint egy országos tiltás negyedével csökkentené a szívbetegségeket az USA-ban.

A világon elsőként Dánia vezetett be tilalmat a transzzsírok használatára, Nagy-Britannia és Kanada pedig hasonló lépést tervez. A skandináv országban 2004 óta csak két százalékban tartalmazhatnak az olajok transzzsírokat. A dán tiltás úgy tűnik, bevált: a bevezetése óta eltelt időszakban 20 százalékkal csökkent ugyanis a szívbetegség miatt bekövetkező halálesetek száma. Nagy-Britanniában pedig a kiskereskedelmi láncok (pl. Tesco, Sainsbury’s) döntöttek úgy, hogy még az országos tilalomról szóló jogszabály elfogadása előtt, az év végéig fokozatosan kivonják polcaikról a transzzsírokat tartalmazó, saját márkájú élelmiszereiket. VG

Magyar rekord

Az egyik nemzetközi gyorséttermi lánc leginkább „transzzsírosabb” étterme a budapesti volt – derült ki a koppenhágai orvosi egyetem biokémikusainak több ország tucatnyi vendéglátóegységére kiterjedő tavalyi felméréséből. (A másik vizsgált lánc esetében a New York-i volt a rekorder.)

A budapesti gyorsétteremből származó ételminta 24 gramm zsírt tartalmazott. Naponta öt grammot meghaladó zsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szívinfarktus veszélyét.

A budapesti gyorsétteremből származó ételminta 24 gramm zsírt tartalmazott. Naponta öt grammot meghaladó zsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szívinfarktus veszélyét. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.