Több orosz városban, köztük Moszkvában, Szentpéterváron és Csitában is utcára vonultak Mihail Hodorkovszkij támogatói kedden, a YUKOS olajcég bebörtönzött egykori vezetőjének 44. születésnapján.

A YUKOS-t több mint 27 milliárd dollár adóhátralék kirovásával döntötték csődbe egy olyan jogi hadjáratban, amellyel általános vélemény szerint a Kreml torolta meg Mihail Hodorkovszkij politikai ambícióit. Hodorkovszkij jelenleg Csitában tölti nyolcéves büntetését, amellyel 2005-ben adóelkerülés és nagystílű gazdasági csalás címén sújtották. Még 1581 napot kell börtönben töltenie, ráadásul újabb perek és további szabadságvesztés fenyegeti. Ezzel egy időben folytatódott a Yukos vagyonának újrafelosztása. A Rosneft olajtársaság kedden jelentette be, hogy mintegy 21,2 milliárd rubelért (819 millió dollár) megvásárolta a Yukos több mint 600 benzinkútját. A Rosneft tárgyalásokat kezdett a Yukos székházának megvásárlásáról is. Az orosz pénzügyminisztérium kedden jelezte, hogy még tavasszal megkapta az állami adóhatóság panaszát a PriceWaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi könyvvizsgáló oroszországi leányvállalata ellen, és fontolgatja az ellenőrzés megindítását. E leányvállalat, a PwC Audit hitelesítette a Yukos mérlegbeszámolóit 1996 és 2004 között. A moszkvai döntőbíróság márciusban érvénytelenítette a 2002-2004-re szóló auditálási szerződéseket, és kimondta, hogy a könyvvizsgáló megsértette a szakmai előírásokat munkája során, amivel segítette a Yukost az adófizetés kikerülésében.

A PwC Auditot 480 ezer dollárra büntették. Jelenleg nincs szó arról, hogy az ügy miatt megvonják a PwC oroszországi működési engedélyét. A PwC Audit hétfőn visszavonta a mérlegeket hitelesítő hivatalos beszámolóit arra hivatkozva, hogy az orosz főügyészségtől olyan bizonyítékok birtokába jutott, amelyek azt igazolják, hogy ügyfele, a Yukos nem hiteles információkkal látta el. Orosz könyvvizsgálók azt gyanítják, hogy a PwC Audit kompromisszumot kötött az állami szervekkel, és ennek az egyezségnek feltétele volt a beszámolók visszavonása.