A Koppenhágai Egyetem Biológiai és Orvostudományi Fakultásának kutatói 10 éve tartó felmérése szerint a környezetbarát módszerekkel termelt élelmiszerek előállítása nem kerül többe, mint a hagyományos módon előállított élelmiszereké.
Taastrup város külterületén, egy 12 hektáros organikus farmon tudósoknak sikerült olyan környezetbarát módszert kikísérletezniük, mellyel a termelés költségei nem haladják meg a tipikus, napjainkban már nem fenntartható módon termelő gazdaságok költségeit.
Claus Felby, a kutatás vezetője úgy nyilatkozott, sikerük titka a farmon sorakozó fűzfákban rejlik. A fák megkötik a talajban lévő nitrogént, így az nem kerül bele a talajvízbe. A fűzfákon fészkelő darazsak elpusztítják a tetveket, ezért a növényeket nem kell rovarirtó szerrel lepermetezni.
A Dán Halászati és Mezőgazdasági Intézet érdeklődését fejezte ki a tanulmány eredményei iránt, mindemellett kétségeinek adott hangot azzal kapcsoltban, hogy a fenntartható termelési módszereket a gazdák készek lennének nagyban is alkalmazni.
“Izgalmas eredmény ez” – mondta Anne Marie Zinck, az intézet egyik tanácsadója – de a politikai ösztönző erők nem túl meggyőzőek. A gazdák csak akkor vállalják a beruházás kockázatát, ha biztosan maguk mögött tudhatják a politikusok támogatását.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.