A drágulás „csak” 16-17 százalékos lehet
Nem aktuális az élelmiszerek áfakulcsának a csökkentése, mivel az elemzések azt mutatják, idén az áremelkedések nem haladják meg a 20 százalékot – jelentette ki a tegnapi kormányülés után Gráf József. Az agrártárca vezetője elmondta: a kabinet ülésén tájékoztatást adott az aszályhelyzetről és a várható élelmiszerár-növekedésről. A drágulás 16-17 százalék körüli lehet, így nincs szükség kormánydöntésre. A korábbi nyilatkozatok alapján a kabinet 20 százalékon felüli áremelkedésnél vette volna fontolóra a beavatkozást.
Gráf József megerősítette: egy esetleges áfacsökkentés kizárólag az alapélelmiszerekre (elsősorban a tőkehúsra és a lisztre) vonatkozott volna. Ágazati szakértők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy a jövő év első felében ismét meglódul a drágulás. Ezt arra alapozzák, hogy egyelőre csak a búzaalapú termékek (a liszt és a kenyér) ára növekszik, míg az állati eredetű élelmiszereknél ez később lesz érzékelhető, amikor a nagyobb takarmányárak megjelennek a költségekben. Így is kérdéses azonban, az állattartó vállalkozások és az élelmiszer-ipari cégek mennyire érvényesíthetik pluszkiadásaikat átadási áraikban. Szakértők szerint elsősorban a sertés- és a baromfiszektorban vezethet csődökhöz, ha az ágazati szereplők csak korlátozottan háríthatják tovább pluszköltségeiket. VG


