Nem aktuális az élelmiszerek áfakulcsának a csökkentése, mivel az elemzések azt mutatják, idén az áremelkedések nem haladják meg a 20 százalékot – jelentette ki a tegnapi kormányülés után Gráf József. Az agrártárca vezetője elmondta: a kabinet ülésén tájékoztatást adott az aszályhelyzetről és a várható élelmiszerár-növekedésről. A drágulás 16-17 százalék körüli lehet, így nincs szükség kormánydöntésre. A korábbi nyilatkozatok alapján a kabinet 20 százalékon felüli áremelkedésnél vette volna fontolóra a beavatkozást.
Gráf József megerősítette: egy esetleges áfacsökkentés kizárólag az alapélelmiszerekre (elsősorban a tőkehúsra és a lisztre) vonatkozott volna. Ágazati szakértők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy a jövő év első felében ismét meglódul a drágulás. Ezt arra alapozzák, hogy egyelőre csak a búzaalapú termékek (a liszt és a kenyér) ára növekszik, míg az állati eredetű élelmiszereknél ez később lesz érzékelhető, amikor a nagyobb takarmányárak megjelennek a költségekben. Így is kérdéses azonban, az állattartó vállalkozások és az élelmiszer-ipari cégek mennyire érvényesíthetik pluszkiadásaikat átadási áraikban. Szakértők szerint elsősorban a sertés- és a baromfiszektorban vezethet csődökhöz, ha az ágazati szereplők csak korlátozottan háríthatják tovább pluszköltségeiket. VG
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.