A guargumihoz az egyik legnagyobb hazai élelmiszerbotrány emléke fűződik. Mint tavaly nyáron kiderült - írta a képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében -, sok fajta, Magyarországon forgalmazott élelmiszer tartalmazott Indiából importált, mérgező dioxinokkal szennyezett guargumit, és akkori vizsgálatok szerint egyértelműen az indiai szállítók voltak felelősek a szennyezésért.
Hegyi Gyula örvendetesnek tartja, hogy az Európai Bizottság döntésének értelmében korlátozzák az Indiából származó élelmiszer vagy takarmány összetevőjeként guargumit tartalmazó termékek behozatalát. Ha a termék 10 százalék felett tartalmaz guargumit, akkor az csak úgy hozható be az EU-ba, ha hitelesített laboratóriumi eredményekkel igazolják a termék mérgező anyagoktól, leginkább a rákkeltő dioxinoktól való mentességét. A mintavétel és az analízis költsége a cégeket terheli.
A magyar képviselő közölte, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága támogatja a döntést. Szerinte ez nem sérti a kereskedelem szabadságát, hiszen az egyéves korlátozás nem zárja ki a piacról az indiai gyártókat, viszont ösztönzi őket a jobb minőségű, tisztább gyártásra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.