Korlátozzák a guargumit tartalmazó termékek importját
A guargumihoz az egyik legnagyobb hazai élelmiszerbotrány emléke fűződik. Mint tavaly nyáron kiderült - írta a képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében -, sok fajta, Magyarországon forgalmazott élelmiszer tartalmazott Indiából importált, mérgező dioxinokkal szennyezett guargumit, és akkori vizsgálatok szerint egyértelműen az indiai szállítók voltak felelősek a szennyezésért.
Hegyi Gyula örvendetesnek tartja, hogy az Európai Bizottság döntésének értelmében korlátozzák az Indiából származó élelmiszer vagy takarmány összetevőjeként guargumit tartalmazó termékek behozatalát. Ha a termék 10 százalék felett tartalmaz guargumit, akkor az csak úgy hozható be az EU-ba, ha hitelesített laboratóriumi eredményekkel igazolják a termék mérgező anyagoktól, leginkább a rákkeltő dioxinoktól való mentességét. A mintavétel és az analízis költsége a cégeket terheli.
A magyar képviselő közölte, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága támogatja a döntést. Szerinte ez nem sérti a kereskedelem szabadságát, hiszen az egyéves korlátozás nem zárja ki a piacról az indiai gyártókat, viszont ösztönzi őket a jobb minőségű, tisztább gyártásra.


