Magyar gazdaság

Chipkártyát kap minden német munkavállaló

Mintegy 40 millió német munkavállaló kap 2012-től chipkártyát, amelyek nélkül a későbbiekben nem vehetnek igénybe szociális juttatásokat. Az új eszközt fokozatosan vezetik be, és várhatóan 2015-re lesz maradéktalanul működőképes.

Az alkalmazásával a vállalati és az állami munkaügyi apparátust egyaránt tehermentesíteni lehet. A rendszer által szolgáltatott információ legfontosabb eleme a munkáltató által fizetett bér összege lesz, a dolgozó ennek alapján igényelhet családi pótlékot vagy munkanélküli-segélyt, de például a tartásdíj megállapításának is ez lesz az alapja - számol be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német munkaadóknak ilyen és hasonló célokra évente sok millió foglalkoztatási és munkabér-igazolást kell kiállítaniuk, ami az apparátust három számjegyű milliós összegekkel terheli meg. A leendő rendszerben a munkáltató egy központi számítógépbe továbbítja automatikusan a kifizetett összegekről szóló tájékoztatást, az aktualizált adatokhoz a chipkártyával produkálható elektronikus aláírás révén lehet hozzáférni.

 

A jelenlegi tervek szerint a dolgozóknak kiadandó chipkártya kezdetben 6 funkció ellátására lesz alkalmas, a munkaadói szervezetek azonban máris követelik, hogy a rendszert tegyék alkalmassá további – több tucatnyi – olyan, igazgatási feladat kiváltására, amelyek, papírmunka formájában, jelenleg még maradéktalanul a vállalatokat terhelik. A kártya kiváltásának költségei a dolgozókat fogják terhelni, de ez várhatóan megéri nekik, mert az eszközzel produkálni lehet az elektronikus aláírást. Jelenleg egy – személyenkénti – 40 eurós költségbecslés van érvényben, de a tervezők elképzelhetőnek tartják eme összeg jelentős csökkentését.

Az új kártya eredendően a munkaügyi alrendszer céljaira készül, ilyen formában a vállalati és állami adminisztráció költségeinek csökkentésére egyaránt alkalmas. A használatának biztonsága jelentősen fokozható, ha együtt alkalmazzák az elektronikus személyi igazolvánnyal és az elektronikus egészségügyi kártyával.

szociális juttatások chipkártya német munkavállaló
Kapcsolódó cikkek