Magyar gazdaság

Itt az új sztárnövény!

Mára a repce lett a "sztár" Magyarországon a szántóföldi növénytermelésben - mondta Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

A felmérések szerint a gazdálkodók rekordnagyságú, 646 ezer tonnás termést takaríthatnak be az idén, és ez 32 százalékkal múlhatja felül a tavalyi eredményeket. A repcetermelés felfutása mögött - állítják ágazati szakértők - egyértelműen a bioüzemanyagipar növekvő kereslete áll. A rendkívül vonzó, 100 ezer forintot is meghaladó tonnánkénti árak hatására a hazai repceterület meghaladta a 250 ezer hektárt. Egyes gazdálkodók a jó értékesítési lehetőségek láttán már olyan területeken is vetettek, ahol az éghajlati-klimatikus adottságok nem igazán kedveznek a repcének - állapítják meg érdekképviseleti elemzők.

A tavalyinál 30 százalékkal nagyobb, 5,2 millió tonnás termést vár az FVM az őszi búzánál is. A minisztérium információ szerint az utóbbi hetek esőzései nem csökkentették a várható mennyiséget és nem rontották a minőséget sem. Ismert ugyanakkor, hogy a legnagyobb agrár-érdekképviseletnek számító Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövesége gyengébb, 4,8-5 millió tonnás terméseredményt prognosztizál. Az FVM az elmúlt évinél némileg alacsonyabb, 35-50 ezer forintos tonnánként búzaárakra számít az új szezonban, amely a hónap végén kezdődik meg.

őszi búza Mezőgazdasági Minisztérium Gőgös Zoltán repce
Kapcsolódó cikkek