Magyar gazdaság

Magyarország: Európa múzeuma? - Összeült a szakma elitje

Megkezdődött tegnap Egerben a 46. Közgazdász vándorgyűlés, a legjelentősebb gazdasági témában tartott hazai rendezvény. A Magyar Közgazdasági Társaság rendezésében zajló eseményen a gazdasági élet legjelentősebb szakértői tartanak három napon keresztül változatos témákban előadásokat. A szervezet új elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg az eseményt.

Az a kérdés, hogy Magyarország hogy tudja elkerülni, hogy Európa múzeumává váljon – mondta a nyitó plenáris ülésen Bajnai Gordon. A gazdasági miniszter amellett érvelt, hogy jelenleg nincs gazdasági válság, mert közeledünk egy egyensúlyi helyzet felé, ismét gyorsuló növekedési ütem van, bár még mindig a legalacsonyabb a régióban. Fordulóponthoz érkezett Magyarország: négyévente elszalad a költségvetési hiány, majd megszorítás van, most vagyunk ezen a fordulóponton, és most lehetne elindulni más úton.

Magyarország egyre távolodik a maga elé kitűzött gazdasági pályától, a konvergencia programtól is – mondta Varga Mihály, a Fidesz volt pénzügyminisztere. Nagyon magasak a munkára rakódó terhek, miközben a vállalkozások beruházása is csökken, és a mostani politikai felállás alapján arra lehet számítani, hogy 2010-ig nem is fog érdemben semmi változni, így 2020-ig nem nyílik esély az euró bevezetésére sem – tette hozzá Varga.

További részletek a pénteki Világgazdaságban.

Bajnai Gordon Kovács Árpád közgazdász vándorgyűlés Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek