Magyar gazdaság

Milliárdos kormánydöntés: kulturális központ lesz az edelényi kastély

2011-ben megnyílhat a Kastélysziget kulturális–turisztikai központ a csaknem háromszáz évvel ezelőtt épített edelényi kastélyban. A kormány június 25-i ülésén minősítette „kiemelt” projektté a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága „Kastélysziget kulturális –turisztikai központ Edelény” elnevezésű projektjét, így 2.2 milliárd forintból újulhat meg az Aggtelek kapujában, található L’Huillier-Coburg–kastély.

A L’Huillier-Coburg–kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya, melyet Kelet-Magyarország Fertődjeként tartanak számon.

A 19. században Edelény a Szász-Coburg-Gothai hercegi család birtokába
került. A  família  életében  nem  számított  jelentősnek a kastély, s egy
részét 1861-ben Járásbíróság céljaira engedték át. 1928-ban az
Igazságügyminisztérium tulajdonába került a kastély, melyben  még börtönszárnyat  is létesítettek.
A második világháború után lakások, óvoda, és a Járási Ügyészség kapott helyet a kastélyban, parkjának jelentős részét pedig felszabdalták.

Az 1990-es években hosszú  ideig üres álló és romló műegyüttest 2001-ben vette át a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és elvégezte  a  legégetőbb állagvédelmi munkákat. 2004-2006  között egyes részek helyreállítására – például a középrizalit  tetőszerkezete – is sor került, s az intézmény 2006-ban kezdte meg egy 2,2 milliárd forintos nagyságrendű uniós projekt kidolgozását.

A projekt kerete 2,2 milliárd forint, melyet kiegészít a Környezet és
Energia Operatív Programból a Bódva-folyó Kastély-sziget körüli holtágának revitalizációjára már elnyert  130 millió forintos támogatás. A projektet nevesítő kormánydöntést követően 6 hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a konkrét támogatási szerződés megkötésére sor  kerüljön. Ennek várható időpontja az év vége, s ez azt jelenti, hogy a konkrét munkálatok 2009 koratavaszán elkezdődnek. A beruházás befejezése az ütemezés szerint 2011.

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának a „Kastélysziget kulturális –turisztikai központ Edelény” elnevezésű projektje a második, amely  a Kormány támogatását megkapta. Az első a fertődi Eszterházy-kastély megújítási programjának I.  üteme volt, 1,7 milliárd forint értékben.

csaknem háromszáz évvel ezelőtt épített edelényi kastélyban. A kormány

június 25-i ülésén minősítette „kiemelt” projektté a Műemlékek Nemzeti

Gondnoksága „Kastélysziget kulturális –turisztikai központ Edelény”

elnevezésű projektjét, így 2.2 milliárd forintból újulhat meg az Aggtelek

kapujában, található L’Huillier-Coburg–kastély.VGO-->

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága operatív program Edelény kastély
Kapcsolódó cikkek