Magyar gazdaság

Termékdíj - Lejárt az elnézés ideje, büntetni fog a VPOP

Az év második felétől a Vám és Pénzügyőrség már nemcsak figyelmezteti, hanem bünteti is azokat a környezetvédelmi termékdíj fizetésre kötelezett gazdálkodókat akik nem tesznek eleget ezen kötelezettségüknek - közölte a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

Nagy Bálint, a csomagolási hulladékok kezelésére specializálódott ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft. környezetvédelmi szolgáltató cég egyik ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a fizetendő összeg jelentősen csökkenthető ha a gazdálkodó, egy koordináló szervezettel köt megállapodást és termékdíj helyett a szervezetnek úgynevezett licencdíjat fizet. Hozzátette: a licencdíj mértéke körülbelül 50 százaléka a termékdíjnak, de a szervezetek árai között is lényeges különbséges lehetnek.

Az ügyvezető szerint a fizetésre kötelezett cégeknek számolniuk kell ezekkel a költségekkel és érdemes idejében végiggondolni, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a kiadások csökkentésére.

Nagy Bálint elmondta, hogy 22 koordináló szervezet működik Magyarországon, közülük 7 foglalkozik csomagolási hulladékok visszagyűjtésével és kezelésével. A koordináló szervezetek piacát 8 milliárd forintra becsülte az ügyvezető, de számításai szerint ha minden kötelezett cég társulna egy szervezethez ez a összeg akár 20 milliárd forint is lehetne.

VPOP termékdíj Nagy Bálint ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft.
Kapcsolódó cikkek