Magyar gazdaság

A műszaki diplomásoké a legjobb kezdőfizetés

Az eddigi legszélesebb körű felmérés szerint a diplomás pályakezdőket inkább a nagyobb, külföldi tulajdonban lévő, közép-magyarországi, főként exportra termelő cégek alkalmaznak, ám nem egyformán kapósak a frissen végzettek: a műszaki végzettségűeket többen keresnek, mint a gazdasági diplomásokat.

Előbbiek nagyobb fizetésre is számíthatnak, induló bérük átlagosan 20 ezer forinttal magasabb, mint gazdasági diplomás társaiké. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet tavasszal készült felmérése szerint az informatikusok kiemelkednek a mezőnyből, ők átlagosan bruttó  258 ezer forintos bérre számíthatnak, egy kezdő pénzügyes 180 ezer forintos induló bért kaphat.

Tóth István János, az intézet ügyvezető igazgatója a VGO-nak elmondta: nincs diplomás túlképzés, a megkeresett 3010 vállalat 16 százaléka tervezi frissen, azaz idén vagy tavaly végzettek felvételét. Szektoronként vizsgálva: a pénzügyi cégek a legaktívabbak ezen a téren, de az építőipari, gazdasági szolgáltatói és turisztikai vállalatok is az átlagosnál nagyobb arányban vesznek fel diplomás kezdőket.

MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet Tóth István János
Kapcsolódó cikkek