Magyar gazdaság

Agyonnyomja a munkavállalókat a perköltség

Mentesülhet a munkavállalók nagy része a munkaügyi perköltség fizetése alól.

A szakszervezetek havi bruttó 600 ezer forint alatti jövedelemeknél ismét költségmentessé tennék a munkaügyi pereket – közölte Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) mai ülésén. Indoklása szerint az idén február elején megszüntetett költségmentesség hátrányosan érinti a munkaügyi perek munkavállaló alanyait, akik a per idején zömében jövedelem nélküliek, keresőképtelenek.

A február 6-ától indított pereknél már nemcsak az ellenérdekű félnek, de az államnak is kell fizetni illetéket, ha a munkavállaló elveszíti a pert. A költség a pertárgy értékének hat százaléka. Kizárólag a társadalombiztosítási – egészségbiztosítási, illetve nyugdíjjellegű ellátással kapcsolatos – perek tárgyi költségmentesek.

A kormányzati oldal nevében Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára azt javasolta, hogy a perköltség azok számára legyen ingyenes, akik havi nettó jövedelme nem haladja meg a 171 200 forintot. A munkáltatói oldal mereven elutasította a perköltség-mentesség visszaállítására vonatkozó javaslatot arra hivatkozva, hogy ingyenesség esetén mindenki felelőtlenül indíthat pereket. Simon Gábor, a kormányzati oldal szóvivője, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára további egyeztetéseket javasolt. Véleménye szerint augusztus-szeptemberben változhat a szabályozás.

Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Országos Érdekegyeztetési Tanács Avarkeszi Dezső Pataky Péter OÉT
Kapcsolódó cikkek