Magyar gazdaság

Cégbejegyzés egy óra alatt: menni fog az elektronikus út

Kisebb-nagyobb döccenőkkel de jól vizsgázott a július elsejével kötelező elektronikus cégeljárás. A gyorsabbá, egyszerűbbé, olcsóbbá vált a procedúra, a kezdet nehézségeivel, gyermekbetegségeivel együtt is forradalmi fordulatot jelent az igazságszolgáltatásban - hangzott el azon a mai sajtótájékoztatón, amelyen Draskovits Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, a Fővárosi Bíróság, a Budapesti Ügyvédi Kamara és az informatikai hátteret biztosító Microsec Kft. képviselői számoltak be az első tapasztalatokról.

Draskovits Tibor többek között arról beszélt: az ügyfelek egyre magasabb mennyiségi és minőségi követelményeket támasztanak az állammal szemben, amely ezeknek csakis az elektronikus csatornák felhasználásával tehet eleget. A VGO kérdésére elmondta: készül és szeptemberre a parlament asztalára kerülhet az elektronikus tértivevényre vonatkozó törvény is.

Július első tíz napjában több mint 400 gazdasági társaságot alapítottak Budapesten az egyórás cégbejegyzés szabályai szerint. A cégbíróságok azonban - a már hivatali idő után beérkezett, így a reggeli a munkakezdésre felgyülemlő kérelmek miatt - nem mindig tudják tartani a határidőt. A vállukat nyomja a még július 1. előtt beérkezett nagyszámú papíralapú beadvány feldolgozása is. Technikai problémák is nehezítették a bíróságok és a jogi képviselők dolgát. A Pest Megyei Bíróság munkáját például szoftvergond hátráltatta az első napokban. Az ügyvédeknek egyebek között a nyomtatványok kitöltésével illetve a végzések átvételével akadt bajuk. Mindennek ellenére úgy vélekedtek: csak ez lehet a jövő útja nemcsak az igazságszolgáltatásban, hanem a közigazgatásban is.

Microsec Kft Fővárosi Bíróság Budapesti Ügyvédi Kamara Draskovits Tibor
Kapcsolódó cikkek