Magyar gazdaság

Elveszítünk havi tízezer forintot? Súlyos érvágás lenne az adómentes minimálbér megszüntetése

Az alacsonyabb keresetűek igen rosszul járnának, ha a kormány rábólintana a legújabb, a héten kiszivárogtatott adócsomagra. A több jövedelemmel rendelkezők és a vállalkozások ugyanakkor fellélegezhetnének.

Több mint havi tízezer forintot veszítenének el a körül keresők akkor, ha jövőre valóra válna a tanácsadó cégek és gazdasági szervezetek készülő adócsomagja, és ennek jegyében valóban megszüntetnék a minimálbér jelenlegi kvázi-adómentességét. Havi 70 ezer forintos bruttó bér esetében a csökkenés 12 740 forint lenne, ám még havi 130 ezer forintos bruttó kereset esetén is havi 11 615 forintot veszítenének el az adózók. Ezzel szemben a havi 300 ezer forintos jövedelemmel rendelkezők zsebében 22 500 forinttal több maradna.

Mindez annak a számlájára írható, hogy a minimálbér adómentességét ma az adójóváírás szavatolja, amely azonban nemcsak a valóban a legkisebb jövedelemmel rendelkezőknek kedvez, hanem – bár erőteljesen csökkenő mértékben – egészen havi bruttó 230 ezer forint körüli keresetig csökkenti a ténylegesen fizetendő személyi jövedelemadót (szja). Az alacsonyabb keresetű rétegek ugyanakkor azért is rosszabbul járnának az adócsomag bevezetésével, mert a mostani 18 százalék helyett eleve 20 százalék lenne az mértéke. Ezt az adókulcsot azonban a tervek szerint egészen évi 15 millió forintos jövedelemhatárig érvényesíteni lehetne, vagyis széles jól kereső rétegek járnának jól a jövedelemadózás átalakításával.

A számításnál figyelembe vett tényezők

- személyi jövedelemadó 20 %

- adójóváírás kivezetése

- munkáltatókat terhelő járulék megszüntetése

- munkáltatók járulék-terhének 10 százalékpontos csökkentése

- 1950 helyett 8000 forintos havi tételes egészségügyi hozzájárulásEgy, a vállalkozásokat képviselők által készített adócsomaghoz méltón a módosítások csökkentenék a cégeket terhelő, foglalkoztatással járó költségeket. Alacsonyabb, havi bruttó százezer forint körüli keresetek esetén az eltérés – a vállalkozások javára – mintegy havi tízezer forint lenne, magasabb jövedelmek esetén azonban több tízezer forintra rúg a „megtakarítás”.

Az egyelőre a jövő zenéje, hogy a készítők megtartanák-e az szja-adókedvezményeket, többek között a gyermekek után járó könnyítéseket. Amennyiben nem, az átlagos keresetűek további, havi 12 ezer forintos jövedelem-csökkenéssel számolhatnak. Már amennyiben valóra válnak az adócsomagban vázolt javaslatok, vagy azok egy része.

- adójóváírás kivezetése

- munkáltatókat terhelő járulék megszüntetése

- munkáltatók járulék-terhének 10 százalékpontos csökkentése

- 1950 helyett 8000 forintos havi tételes egészségügyi hozzájárulás -->

adómentes tízezer minimálbér
Kapcsolódó cikkek