Magyar gazdaság

Hatalmas különbségek a személyi jövedelmek alakulásában - Nyertesek és vesztesek az USA-ban

Szokatlanul nagy különbségek jellemezték az év első negyedében az amerikai szövetségi államokban a személyi jövedelmek alakulását: míg a rekorder Észak-Dakotában éves alapon 7,6 százalékos növekedést mértek, addig a déli Arkansas lakosai 1,9 százalékos zsugorodást voltak kénytelenek elkönyvelni.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium gazdasági elemző irodájának (BEA) nemrég kiadott közleménye a jelentős regionális eltéréseket elsősorban az emelkedő gabonaárakkal magyarázza.

Miközben ugyanis a gabonatermesztő Észak-Dakota nyertese volt a drágulásnak, addig Arkansas baromfitenyésztői számára a költségeik megugrását jelentette. Az élelmiszerárak emelkedése azonban csak egyike azoknak a gazdasági változásoknak, amelyek igencsak eltérő módon érintik az Egyesült Államok különböző régióit.

Az ingatlanpiaci válság és a feldolgozóipari állások leépítése különösen súlyosan érintette Michigan, Indiana, Ohio és Florida államot. Az ország nyugati részén és Texasban azonban, ahol az megmenekült az összeomlástól, a magas energia- és nyersanyagárak több városi körzetben is gazdasági fellendülést hoztak.

személyi jövedelem USA különbség nyertes veszes
Kapcsolódó cikkek