Magyar gazdaság

Módosuló uniós cél: nem csak a bio-, hanem az alternatív üzemanyag lehet a megoldás

Az uniós energiaügyi miniszterek nem hivatalos hét végi találkozóján a rendező franciák képviselője szerint "talán nyertünk egy csöppnyi esélyt" az üvegházhatású gázoknak a tartós növekedéshez szükséges csökkentése terén.

Mint a francia soros uniós elnökség kiderítette: nem arról van szó, hogy az EU tavaly vázolt terve szerint a bioüzemanyagoknak, hanem a mostani hagyományostól eltérő üzemanyagoknak a 10 százalékos részarányát kell elérni az üzemanyag-felhasználásban 2020-ra.

Ezzel a bioüzemanyagokkal kapcsolatos álláspont is módosulhat, feloldódhat az ellentmondás, miszerint azok növekvő termelése a fő oka az élelmiszerárak növekedésének. A bioüzemanyagok kiváltása terén nagyon gyorsan változnak a dolgok - mondta a francia szakminiszter, Jean-Louis Borloo és egész sort idézett az új technológiákból, kezdve a hidrogén üzemanyagként használatától az üzemanyagcellákig.

Borloo mindazonáltal elismerte, hogy ma az alternatív üzemanyagok csaknem 100 százaléka jelenleg még bioüzemanyag. Az említett 10 százalékos célkitűzést a miniszterek megerősítették, miként egyetértettek az EU "háromszor húszas" célkitűzésében is: 2020-ra az 1990-es szinthez képest a tagországoknak 20 százalékkal kell mérsékelniük szennyezőgáz-kibcsátásukat, 20 százalékot kell elérnie a megújítható energiaforrások felhasználásában és 20 százalékot az energiafogyasztás csökkentésében.

A francia uniós elnökség vállalja, hogy ezen célkitűzésekhez megnyeri mind a 27 ország írásos hozzájárulását elnökségének, azaz az idei évnek a végére. A miniszterek egyetértettek, hogy az EU-nak a fentiekkel kapcsolatos kérdések alapján éreztetnie kell befolyását a kiotói megállapodás újratárgyalásánál, azaz miként alakuljon a gázkibocsátás a 2013 után évekre. Szó volt még többek között a széndioxid megtakarításáról, hogy annak aránya 2015-re 35 százalékot érjen el, de idővel, még nem tudni mikor, érje el az 50 százalékot.

EU alternatív üzemanyagok bioüzemanyagok
Kapcsolódó cikkek