Magyar gazdaság

Munkanélküliséget hoz az árrobbanás Németországban?

Michael Glos német gazdasági miniszter figyelmeztet: nem lesz jó vége, ha a gazdaság a magas energiaköltségeket a fogyasztóra hárítja.

„A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy a jelenlegi áremelkedések, melyeket egyes termékek esetén látunk, egy teljes körű inflációs folyamattá szélesednek” – mondta Glos a Handelsblattnak. „Az általános árszínvonal mindennemű emelése anti-szociális és középtávon munkahely-megsemmisítő.”

Igaz, a másik oldalról számos vállalat létbizonytalanságot érez a megemelkedett energiaárak miatt – mutatta ki egy kutatás. A cégek 1,5 százaléka azt mondta, a többletterhek miatt már most a bezárás előtt áll. Egyedül a kiskereskedelemben 15 ezer tulajdonos fél attól, fel kell adnia üzletét. A közlekedési-, a logisztikai szektorban és az építőiparban minden második megkérdezett azonnal a fogyasztóra hárítaná a plusz költségeket.

Glos bevallotta: nemzeti szinten vajmi keveset lehet tenni az energiapiaci árrobbanás ellen. Az állami szubvenciók ötletét elutasította, mondván, azt az adófizetők pénzéből fizetik. Sokkal inkább a gazdaság alkalmazkodását segítené az új helyzethez.

A német kutatási miniszter Annette Schavan eközben új atomerőművek építését javasolta az energiapiaci gondok megoldására. Még az előző kormány döntése volt, hogy Németországban középtávon az összes atomerőművet bezárják. Más politikusok a „terrorizmus globalizációjának idején” „életveszélyes könnyelműségnek” tartják az újabb atom-ötletet.

glos infláció német létbizonytalanság atomerőmű
Kapcsolódó cikkek