Magyar gazdaság

267 ezren kapnak szociális segélyt vagy álláskeresési ellátást

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat július hónapban 61,8 ezer új álláshelyet kínált az álláskeresőknek, amelyből a tárgyhó végéig 27,6 ezer maradt betöltetlen.

A bejelentett új álláshelyek száma mintegy 31 ezer darab volt, amely júniushoz és tavalyhoz képest csökkenő tendenciát mutat. A szezonális ingadozás legkevésbé Közép-Magyarország munkaerőpiacát érintette, a leginkább pedig Dél-Dunántúlét. A legtöbb új munkalehetőséget Dél-alföldön, valamint Közép-Magyarországon jelentették be a munkaadók. A legtöbb új - nem támogatott - állást a feldolgozóipar, az ingatlanügyek és a gazdasági szolgáltatás területéről jelentették be a munkáltatók.

Tavalyhoz képest mind Közép-Magyarországon, mind Nyugat-Dunántúlon csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, míg Észak-alföldön és Dél-Dunántúlon az átlagosnál nagyobb mértékű emelkedés következett be. A nyilvántartásba belépők száma összességében 2,5 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, ezen belül a pályakezdőké csaknem megkétszereződött, azonban a bekerülő nem pályakezdők száma 9,4 százalékos mérséklődést mutatott. A régiók közötti szóródás változatlanul igen nagy: a legrosszabb mutatókkal Észak-Magyarország és Észak-alföld rendelkezett, míg a legjobbal Közép-Magyarország.

A nyilvántartott álláskeresők száma a júliusi zárónapon 421,1 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz és tavalyhoz képest növekvő tendenciát mutat, amelyet a pályakezdő fiatalok beáramlása okozott. A pályakezdők létszáma egy hónap alatt csaknem egyötödével - 6,9 ezer fővel - bővült. Ez egyértelműen szezonális hatás eredménye, ekkor kezdik a frissen végzett fiatalok tömegesen felkeresni a munkaügyi központok kirendeltségeit. A legnagyobb mértékű emelkedés Nyugat- és Közép-Dunántúlon figyelhető meg, a legkisebb pedig Közép-Magyarországon. Ez utóbbin belül Budapesten gyakorlatilag stagnált a pályakezdők létszáma.

Júliusban 123,5 ezer fő volt jogosult valamilyen álláskeresési ellátásra. Nagyobb részük - 72,5 százalékuk - járadékot kapott, a többiek álláskeresési segélyt. További 143,6 ezer fő részesült rendszeres szociális segélyben, számuk növekvő tendenciájú. Tovább nőtt - 5,5 százalékkal - az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökben részvevők száma. A legtöbben bér- és járulékjellegű támogatásban, és munkaerő-piaci képzésekben vettek részt. A képzésben résztvevő érintettek száma 71,3 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

álláskeresők Állami Foglalkoztatási Szolgálat
Kapcsolódó cikkek