Magyar gazdaság

Az első félévben 12 százalékkal több pénzt hagytak nálunk az ide látogató külföldiek

A külföldi látogatók 2008 első hat hónapjában 449 milliárd forint értékben fogyasztottak Magyarországon, ami 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál, eközben a külföldre látogató magyarok 302 milliárd forintot költöttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A KSH közleménye szerint a nemzetközi személyszállítási forgalmat nem tartalmazó fizetési mérleg 136 milliárd forintos egyenleggel zárt, és 12 százalékkal volt kevesebb az egy évvel azelőttinél. Az év első hat hónapjában 17 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 2 százalékkal kevesebb, mint 2007 első félévében.

A külföldiek összesen 40 millió napot töltöttek el Magyarországon, ami 9 százalékkal maradt el a bázistól. A magyar lakosság 7,9 millió alkalommal utazott külföldre, annyiszor mint egy évvel korábban. Az első negyedévben 7,6 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 1 százalékkal kevesebb, mint 2007 azonos időszakában, miközben a magyar lakosság 3,7 millió alkalommal utazott külföldre, ami 2 százalékos növekedés a bázishoz képest. Az első negyedévben a külföldiek összesen 16 millió napot töltöttek el Magyarországon, ami 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól. A külföldiek magyarországi fogyasztása 188 milliárd forint volt az év első három hónapjában, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tavaly az év első felében 17,3 millió külföldi látogató 402 milliárd forintot költött el Magyarországon, ugyanekkor a magyarok külföldi költései 236 milliárd forintot tettek ki. Az idén az első hat hónapban - az előző év azonos időszakához viszonyítva - 3 százalékkal csökkent az egy napra hazánkba látogatók száma, a több napra látogatóké 3 százalékkal bővült. A hosszabb ideig itt tartózkodók 82 százaléka turisztikai céllal érkezett, ebből 17 százalék volt az üzleti utazók aránya. Az átutazók aránya 6 százalék, a huzamosabb idejű munkavégzés céljából érkezőké 7 százalék körül volt. A KSH szerint a turisztikai motivációval utazók pénzköltése az utasforgalmi 67 százaléka, 301 milliárd forint volt, 14 százalékkal több mint az előző évben.

Az egynapos látogatásokból származott a bevételek 29 százaléka, 129 milliárd forint. Az egy napra látogatók kiadásainak kétötöde a vásárlási céllal érkezőktől, 19 százaléka az átutazóktól származik. A több napra ide látogatók 320 milliárd forint értékben vették igénybe a turisztikai szolgáltatásokat. A fogyasztás szerkezetében nem következett be lényeges változás. Az egy napra látogatók élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására fordították kiadásaik több mint felét. A több napra látogatók kiadásaik 45 százalékát szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra fordították. A KSH szerint a vizsgált időszakban a magyar állampolgárok által tett egynapos utazások száma 3 százalékkal csökkent, a többnapos utazásoké 8 százalékkal nőtt. Míg az egynapos utazások csaknem felét vásárlási céllal tették, addig ez az arány a többnapos utazások esetében csupán 2 százalék volt az első félévben. A külföldre látogatók kiadásainak 86 százaléka a többnapos, 14 százaléka pedig az egynapos utazásokon merült fel. A kiadások 60 százaléka, 182 milliárd forint kötődött a turisztikai motivációval utazókhoz, ami - folyó áron - 17 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt, ám a KSH szerint ez korántsem jelenti csupán a turisztikai szolgáltatások vásárlását.

KSH költés külföldiek utazások
Kapcsolódó cikkek