Magyar gazdaság

Megnyílt a debreceni Farmer Expo

Magyarország - az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként - a mezőgazdaságra fordítható uniós források közel felét, 600 milliárd forintot fejlesztésekre fordítja - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára szerdán, a XVII. Debreceni Farmer Expo megnyitóján.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a mezőgazdaság versenyképességének javítására több mint 24,5 ezer pályázat érkezett 484,4 milliárd forint támogatási igénnyel. Ebből 277,9 milliárdot már megítéltek, 24,3 milliárdot pedig ki is fizettek a pályázóknak.

A környezeti állapot javítására benyújtott 7,3 milliárdos támogatási igényből eddig 1 milliárdot fizettek ki, vidékfejlesztésre pedig a 9,2 milliárdos igényből 839 millióhoz jutottak hozzá apályázók.

Gőgös Zoltán elmondta, hogy több, mint 4 ezer pályázat érkezett kertészeti gép- és technológia fejlesztésre 43 milliárd forint támogatási igénnyel. A pályázók 70-80 százalékát tudják támogatni ezen a területen.

A fiatal mezőgazdasági termelők támogatására 2.500 pályázat érkezett 25 milliárd forint támogatási igénnyel. Ezt a keretet megemelték, így 1.300 fiatal juthat összesen 13 milliárd forint támogatáshoz.

A debreceni Farmer Expót Magyarország egyik legnagyobb regionális vásárának nevezte Gőgös Zoltán, amely alkalmas arra, hogy összehozza a termékpályák szereplőt.

Az almafelvásárlás körüli bonyodalmakra utalva reményét fejezte ki, hogy "rövid időn belül normális megegyezés" születik, hozzátéve: az FVM továbbra is vállalja a közvetítést a felek között.

Mindazonáltal ezen a területen is a termékszerkezet átalakítása jelenthet hosszútávú megoldást - fűzte hozzá.

Az idei Farmer Expón több mint 300 mezőgazdasági termelő, vállalkozás vesz részt. A megnyitón a hagyományoknak megfelelően átadták a vásár termékdíjait, majd magyartarka-, sertés- és juhbírálattal folytatódott a nyitónap programja.

Gőgös Zoltán Debrecen farmer Expo
Kapcsolódó cikkek