Magyar gazdaság

Globális biotechnikai központtá válik Brünn

Világszerte számon tartott és kiemelkedő jelentőségű kutatóközpont szerepére törekszik Brünn városa. A tervek a cseh gazdaság egésze számára fontosak, mert modellként szolgálhatnak azokra az időkre, amikor a feldolgozóipari tevékenység folytatása számára egyértelmű akadályt jelent a bérszínvonal szakadatlan és ütemes emelkedése.

A tervek alapját azt képezi, hogy Brünn egyetemi város, számos kutatóintézettel, nagy számú diáksággal és komoly oktatói-kutatói gárdával. A település a szovjet rendszer idején jelentős ipari, sőt nehézipari központtá vált, a fordulat óta azonban új ágazatok megtelepedésére tette alkalmassá a körzetet a jó nyelvismerettel rendelkező, nagyrészt fiatalokból álló, magas képzettségű munkaerő. A városban már egy ideje telephelyet létesítettek olyan elektronikai cégek, mint az IBM, a Honeywell és a Siemens. A most ismertetett tervek nyomán a biotechnológiát szeretnék párját ritkító szintre emelni, azt a tudományágat, amely még alig 10 éve is szinte ismeretlennek számított a térségben.

A város és az ottani oktatási intézmények törekvéseinek óriási lökést adott, hogy sikerült együttműködést kialakítani az Amerikában országszerte ismert Mayo Klinikával, amely ott a ritkán előforduló betegségek kutatásával és kezelésével vált híressé. A megállapodást az amerikaiak utóbb azzal nyugtázták, hogy egy fontos tudásközpont kiaknázása vált lehetővé, emellett külön kiemelték a cseh orvosok, illetve mérnökök szaktudását. A döntésben közrejátszott, hogy a városnak jó közlekedési kapcsolatai vannak mind Kelet- mind Nyugat-Európa felé, emellett az előnyös költségviszonyok és a kormány adókedvezményei is jótékony hatással voltak a választásban. A cseh kormány 500 millió dollárnak megfelelő összeggel támogatja egy kutatóközpont kiépítését, és EU-pénzeket is be tudnak vonni a fejlesztésbe. A létesítmény 2010-es elkészülte után a szívbetegségekre, az idegtudományokra és az onkológiára fognak összpontosítani a kutatók.

A nagyszabású fejlesztést ismertetve a Reuters utal a tradíciók szerepére: a városban lévő apátság egyik szerzetese, a szudétanémet származású Johann Gregor Mendel alapozta meg a XIX. században a tudományos örökléstant, itt tevékenykedett Ernst Mach fizikus és filozófus, továbbá Viktor Kaplan, a róla elnevezett turbina feltalájója.

Brünn botechnológia biotechnikai központ Mayo fejlesztés
Kapcsolódó cikkek