Magyar gazdaság

Gyönyörködjön Gyulában!

Gyula Európa második legvirágosabb városa, a második legvirágosabb falu pedig Tápíiógyörgye. A Európai Virágos Városok és Falvak verseny magyarországi fordulóját évről évre a Magyar Turizmus Zrt. és a különböző minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok hirdetik meg. A nyertes Magyarországot képviselete az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.

Gyula ezüstérmet szerzett az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében. A díjat ünnepélyes keretek között, a horvátországi Splitben tartandó díjkiosztó gálán nyújtja át Gyula város polgármesterének, dr. Perjési Klárának a nemzetközi zsűri elnöke, Monika Hetsch szeptember 19-én.

Gyula részvételét a 2008. évi európai versenyben sokéves munka előzte meg, amit a nemzetközi zsűri így értékelt: „A nemzetközi zsűri nagyra értékelte Gyula önkormányzatának és lakóinak összefogását, ami egy páratlan, egyedi értékeket teremtő, új városközpont létrehozását eredményezte. A zsűrire nagy benyomást tett a város turisztikai vonzereje, a Várfürdő, az élővíz csatorna, melyek harmóniát, frissességet , új arculatot adnak a  városnak.”
Gyula központjának virágosítását és parkosítását oly kiemelkedőnek ítélte a zsűri, hogy a kertészeti munkát még egy különdíjjal is jutalmazta.

Falu kategóriában Tápiógyörgye indult. A nemzetközi bíráló bizottság azt emelte ki, hogy a Puszta peremén a falu önkormányzata képes olyan jövőképet állítani a lakosai elé, amely európai viszonylatban is kiemelkedő. Különösen az oktatási intézmények programja, az ökoiskola, a nagyszerű óvoda, a falu és a környező táj harmóniája ragadta meg a zsűrit. A sok területen,  mint például az európai falumegújítási programban is kiemelkedő eredményt elért Tápiógyörgye ismét magas elismerésben részesült: felkészülését a zsűri európai ezüstéremmel jutalmazta.

Magyarország 1990-től vesz részt az Entente Florale Europe versenyben, s az utóbbi években a részt vevő települések helyt álltak az igen erős megmérettetésen. Az elmúlt nyolc évben 4 arany- (Géderlak – falu kategória, város: Kaposvár, Nagyatád, Eger), 6 ezüst- (Paks, Balatonszárszó, Makó, Zalakaros, Gyula, Tápiógyörgye) és négy bronzérmet (Ivánc, Ruzsa, Orfű, Noszvaj) szereztünk.

A 12 európai országra (Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia) kiterjedő versenyben minden évben mintegy 25 ezer település indul, több mint ötven millió embert mozgósít, de a legjobbak közé csak 24 település juthat be (egy város és egy falu országonként).

Az Entente Florale Europe verseny célja a környezetszépítés, a környezetvédelem, az ökológia, a fenntartható fejlődés szempontjainak megfelelő környezetformálás elősegítése, továbbá az élhetőbb települések megteremtésének ösztönzése.


[enews_gallery id='287228']

Magyar Turizmus Zrt. Entente Florale Europe virágos város Gyula Tápiógyörgye
Kapcsolódó cikkek