Magyar gazdaság

Harc a százmilliárdokért: a menedzseri kielégítéseket megrövidítik

Részsiker a demokratáknak: a 700 milliárdos segélycsomagából profitáló bankok igazgatósági tanácsai csak korlátozott végkielégítésben részesülhetnek, egyeztek meg a kormánnyal.

Persze a kormány által előterjesztett csomag kereteit a demokraták tovább szeretnék szűkíteni – főként annak mértékét. George W. Bush tegnapi televíziós megjelenése után eközben újabb beszéddel készül, ezúttal a Kongresszus előtt, hogy a képviselőket sarkallja, írja a Süddeutsche Zeitung.

Henry Paulson pénzügyminiszter egyetértett a demokrata kritikákkal, melyek a menedzseri fizetések korlátozásáért szóltak fel. „Az amerikaiak mérgesek a menedzserekre, és teljes joggal azok” – mondta Paulson a képviselőház pénzügyi bizottságának. „Kell találnunk egy utat, hogy ezt a meghozandó törvénybe beépítsük, anélkül, hogy annak hatékonysága csorbulna.”

A kormány azonban elutasítja a demokraták azon javaslatát, hogy a segélycsomag volumenét kezdetben 150-200 milliárd dollárra korlátozzák, és esetleg később bővítsék.

Ben Bernanke Fed-elnök szokatlanul éles hangon érvelt a 700 milliárd mellett: amennyiben nem fogadják el azt sebtiben, drasztikus gazdasági következményekkel kell számolni, mondta.

Amerikában a kormány csak a kongresszus beleegyezésével tud költségvetési kérdésekben dönteni – ahol a demokraták többségben vannak. Akik ráadásul tegnap egy saját törvényjavaslatot dolgoztak ki – amit vélhetően elfogadnak, és Bush elnök elé terjesztenek, aláírásra.

Bernanke 700 milliárd demokrata segélycsomag fizetés Bush
Kapcsolódó cikkek