Magyar gazdaság

Kitálalt az egyik zsaroló - Tovább gyűrűzik az adócsalási ügy Németországban

Az év elején kirobbant, tömeges német adócsalási ügy után újabb és jóval nagyobb gyanúsítotti kört felölelő botrány bontakozott ki. Ez alkalommal a rostocki államügyészség birtokába jutottak – további – adatok, illegálisan eljáró német betételhelyezőkről, mégpedig úgy, hogy az intézmény nem is folytatott ilyen irányú vizsgálatot.

Az év elején a liechtensteini LGT Bank lebuktatott betétesei ügyében indult nyomozás a bochumi ügyészség irányítása alatt, mintegy 200 fő ellen, ezzel szemben a mostani botrány külföldi szereplője a Liechtensteiner Landesbank (LLB), és a gyanúsítottak száma eléri 996-ot.

A két ügy között közvetlen összefüggés nincs, hasonlóság is csak ott van, hogy mindként banknál bizalmas információhoz hozzáférő alkalmazottak másolták ki a számítógépes rendszerből az ügyfelek adatait. A korábbi esetben az adatmásolók maguk értékesítették a kényes értesülést, mégpedig a német titkosszolgálatoknak, utóbb az elkövető alkalmazottak harmadik fél bevonásával próbálták meg zsarolni magát a bankot és az ügyfeleket.

A mostani esetnél ott csúszott hiba a számításba, hogy a zsarolókat feljelentették, és ellenük vizsgálat indult. A három férfi közül az egyik – a kihallgatások során – pánikba esett, és jelentős büntetés-enyhítés reményében kipakolt. Ami azt jelentette, hogy átadta a mintegy 2300 nevet tartalmazó listát, amiből kikerült a 996 német gyanúsított.

A listán szereplők szerte az országban élnek, csak Mecklenburg-Előpomeránia és Szász-Anhalt tartomány maradt tiszta. A legtöbb gyanúsított München, Stuttgart és Frankfurt am Main környékéről került ki. A számlákon 200 ezer euró és egyszámjegyű milliós tételek között szóródnak a betétek, a végösszeg meghaladja az 1 milliárd eurót.

adócsaló zsarol német llb adócsal Liechtenstein euró lgt
Kapcsolódó cikkek