Magyar gazdaság

Veres: minden energiatermelő cégre kivetnék a Robin Hood-adót

Minden energiatermelő cégre kivetné a kormány a Robin Hood-adót - nyilatkozta Veres János pénzügyminiszter hétfőn az MTI-nek. Hozzátette: a sarc jövőre azokra a cégekre vonatkozna, amelyek árbevételének több mint 50 százaléka energia előállításból származik.

A pénzügyminiszter elmondta: a kormány tervei szerint ebből az adónemből 2009-ben 30 milliárd forint folyna be. Az idén a távhő-kompenzáció támogatására 3 milliárd forintot költ a kabinet, ezt a pénzt a költségvetési tartalékból csoportosítja át - tette hozzá Veres János.

A kormány még hétfőn benyújtja az Országgyűlésnek a távhő-támogatásról szóló törvényjavaslatot. Az MTI információi szerint a törvényjavaslat három elemet tartalmaz: a távhő-kompenzáció rendszerét, energiatakarékossághoz támogatási lehetőségeket, valamint az energiaterelők megadóztatását.

Az indítvány szerint a Robin Hood-adót meghatározott ideig, 2010 decemberéig kellene fizetnie ezeknek a cégeknek. A törvény jövő év január 1-jétől lépne hatályba, a távhő-támogatás idei kérdéseit a kormány egy rendeletben szabályozza, amelyről a szerdai ülésen tárgyalnak.

Robin Hood-adó Veres János energiatermelő cég
Kapcsolódó cikkek