Magyar gazdaság

A gazdaság élénkítéséről tárgyalt Futó és Bajnai

Konzultációt indított a gazdasági szereplőkkel Bajnai Gordon gazdasági miniszter a jövő évre várható recesszió negatív hatásait tompító, a gazdaságot erősítő tervekről a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) pénteki ülésén.

A hazai vállalkozások képviselői üdvözölték a kormány eddigi sikeres válságkezelő intézkedéseit, egyetértettek az új program tervezett lépéseivel és sürgették a strukturális reformok mielőbbi megkezdését.
 
A kormány több miniszterét és a hazai vállalkozások képviselőit tömörítő kerekasztal Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökének vezetésével vitatta meg a javaslatokat.
 
Bajnai Gordon az ülésen kifejtette: nehéz év elé nézünk 2009-ben, a legnagyobb problémák a pénz, a piac és a munkahelyek területén várhatóak, amelyekre a kormánynak nagyon aktív és gyors lépésekkel kell reagálnia. A gazdasági miniszter a szűkülő piacokra, a zsugorodó finanszírozási lehetőségekre, a gazdasági visszaesésre és a növekvő munkanélküliségre válaszul tervezett kormányzati lépéseket ismertette a testület tagjaival, azt kérve tőlük, hogy a következő hetekben konstruktív javaslataikkal segítsék az erről szóló konzultációt az elképzelések véglegesítését.
 
Bajnai Gordon az ülésen elmondta: a kormány átfogó lépéssorozatot indít annak érdekében, hogy bővítse a hazai vállalkozások számára elérhető pénzügyi forrásokat, segítse piacaik fenntartását, támogassa a munkahelyek megőrzését.

Emellett sem szabad azonban szem elől téveszteni a közép és hosszú távú célokat: most is csak olyan válságkezelő intézkedéseket szabad hozni, amelyek a fenntartható stabilitás irányába hatnak és képesek megalapozni a versenyképesség későbbi tartós növekedését.
 
Futó Péter, a GEF társelnöke az ülésen elmondta: a vállalkozások képviselői elismerik és nagyra értékelik a kormány és a Magyar Nemzeti Bank eddigi sikeres válságkezelési lépéseit. Ezek dinamikáját azonban fenn kell tartani ahhoz, hogy a hatásait csökkentsük, és minél előbb megkezdődhessen a kibontakozás. Most a legfontosabb a stabilitás megőrzése, ami mellett minél sürgősebben el kell kezdeni a régóta halogatott strukturális reformokat. Mindkét lépés előfeltétele a későbbi megalapozott növekedésnek – tette hozzá.

Bajnai kormány futó gazdaság piac
Kapcsolódó cikkek