Magyar gazdaság

Interneten, barátokkal, költözés nélkül - Álláskereső trendek

A Profession.hu és az NRC legfrissebb online álláskeresési kutatása szerint a 18-49 éves internetező felnőtt korosztály többsége a világhálót tartja a legfontosabb eszköznek az álláskeresésben.

Munkahelyválasztáskor a legfontosabb szempontjaik a stabil munkahely, a jó munkahelyi légkör, valamint a jövedelem nagysága. Körükben a banki, pénzügyi és az informatikai munkalehetőségek a legnépszerűbbek. Az utóbbi években a mobilitásuk alig változott: a vizsgált populációnak csupán minden második tagja költözne el jelenlegi lakóhelyéről egy új állás kedvéért, de ők sem utaznának 10 kilométernél távolabb mostani otthonuktól – írja a BTL.hu.

A Profession.hu-nak az NRC piackutató céggel közös felmérése 2008. I. félévének végén vizsgálta a 18-49 év között internetező lakosság álláskeresési szokásait, szociodemográfiai és foglalkoztatási helyzetüket, valamint a nekik segítséget nyújtó álláskeresési oldalakat.
"A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a megkérdezettek nagyobb része mára az Internetet tartja a leggyorsabb és legkényelmesebb álláskeresési eszköznek" – mondja Martis István, a Profession.hu vezetője.
 
Új munkahely választásakor egyformán fontos a megkérdezettek körében a biztos munkahely, a jó munkahelyi légkör és a fizetés. Ha most keresnének állást, a válaszadók közül a legtöbben banki, pénzügyi vagy informatikai területeken helyezkednének el, ezen belül is a legnépszerűbbek az adminisztratív illetve az ügyintézői munkakörök, de az értékesítés is előkelő helyen áll.

Egy kedvező, új munkalehetőségért tíz megkérdezettből nyolc akár tíz kilométernél is többet utazna naponta, de érdekes, hogy tízből hatan már nem költöznének el a kedvéért. Aki mégis rászánná magát a lakóhely-változtatásra, az sem költözne jelenlegi otthonától tíz kilométernél messzebbre.

A felmérés során vizsgált kör minden negyedik tagjának felsőfokú végzettsége van, negyven százalékuk budapesti vagy pest megyei. Négy emberből megközelítőleg három jelenleg is dolgozik. Közel felük szellemi foglalkozású, minden negyedik szakmunkás, betanított munkás vagy segédmunkás. Minden második ember ismerősökön, barátokon keresztül kezd állást keresni, közülük is minden második az ő segítségükkel értesült a jelenlegi munkájáról.

munka foglalkozás internet költözés állás
Kapcsolódó cikkek