Magyar gazdaság

Kiderült az igazság! Így áll sorba a magyar

A Mystery Shopping Providers Association (MSPA) áprilisban egész Európára kiterjedő kutatást végzett az egyes országok sorbanállási kultúrájáról.

A felmérés célja az volt, hogy különböző helyszínekre látogatva a próbavásárlók felmérjék, hogy egyes üzlettípusokban mekkora a sor, mennyi időt kell sorban állással tölteni és milyen az eladók reakciója. A felmérést Magyarországon a ClientFirst Consulting Kft. végezte.

A kutatás 21 európai ország részvételével zajlott és egy hét alatt összesen 2552 helyszínen tesztelték a sorban állást a próbavásárlók. A magyarországi városok közül Budapest és 7 vidéki nagyváros vett részt a felmérésben és minden városban 9 különböző kategóriába (pl. bank, gyógyszertár) tartozó üzletet látogattak meg a „titkos vásárlók” vagyis a próbavásárlásokat végző szakemberek.

A 21 európai ország között Magyarországon 8 nagyvárosban – Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Győrött, Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Szegeden – mérték fel a sorbanállási szokásokat.

Míg az összes ország átlagát nézve 100-ból 17 ember elégedetlenkedik a hosszú sorban állás miatt, addig itthon az emberek több mint negyede, azaz 28 fő ad hangot elégedetlenségének. A felmérés szerint az eladók valamivel több mint fele mosolygott is a vevőkre – ez a mutató csak 1 ponttal marad el az európai átlagtól. Nem jellemző, hogy a várakozásért elnézést kértek az eladók – 100-ból mindössze 8 tette ezt meg –, de nem sokkal jobb az európai átlag sem a maga 9 %-ával.

A legtöbb időt Magyarországon, Oroszországban, Romániában és Törökországban töltenek sorban állással az emberek. Hazánkban átlagosan 8 fő áll előttünk a sorban, szemben az európai 3-4 fővel. A várakozási idő az átlagnál jelentősen több nálunk: az európai 3-4 perccel szemben itthon legalább 5 percet kell várnunk.

Bizonyára szívesebben állnánk sorba Ausztriában, Dániában, Írországban, Portugáliában vagy Svédországban – ott találhatjuk ugyanis a kontinens leggyorsabban haladó sorait. A vizsgált helyeken – Európában és Magyarországon is – a postán számíthatunk a leghosszabb sorban állásra.

Érdekesség, hogy a lettek a 4 perces várakozási idejükkel rendkívül elégedetlenek: a sorban állók csaknem 40%-a tartja hosszúnak ezt az amúgy átlagosnak számító időt. És hogy kik vannak a legrosszabb helyzetben? A leghosszabb sorbanállási időt Milánóban mérték egy vasúti jegypénztárban: 118 várakozó ügyfél mögött 1 óra 50 percbe telt, mire sorra került a próbavásárló, egy áprilisi szombaton.

Magyarország európai ország sorban állás
Kapcsolódó cikkek