Magyar gazdaság

Megújult a szennyvíztisztító Szombathelyen

Hathónapos próbaüzemelés után felavatták a 4,35 milliárd forintos beruházással korszerűsített szennyvíztisztító telepet Szombathelyen. Ez volt a város és térsége legjelentősebb beruházása az Európai Unió ISPA/Kohéziós Alapjának támogatásával.

A fejlesztés során korszerűsítették a szennyvíziszap-kezelési eljárás elemeit, egy új komposzttelepet építettek és a nyugati városrész csatornarendszerének rekonstrukciója is megtörtént.

Szombathely szennyvízelvezetési és tisztítási rendszerének avató ünnepségén résztvett Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági, s Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A beruházás eredményeként 35 település 117 ezer lakosának életminősége javul, csökken a felszín alatti vizeket érintő szennyezés. Szombathely és 34 másik önkormányzat közös projektjéhez az Európai Unió 60, a hazai költségvetés 30 százalékos támogatást nyújtott. A fennmaradó 10 százalékos részt a projektgazda önkormányzatok finanszírozták.

Az uniós irányelvnek megfelelő Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és Tisztítási Megvalósítási Program szerint Magyarországon 2015-re a hálózattal összegyűjtött szennyvíz 100 százaléka kizárólag biológiai tisztítás után kerül a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 69 százalékról 89 százalékra nő. Ennek a programnak a megvalósulását segíti az Új Magyarország Fejlesztési Terv, amelyben 2007 és 2013 között 361 milliárd forint áll rendelkezésre szennyvízelvezetési és tisztítási projektek támogatására.

EU támogatás Szombathely szennyvíz
Kapcsolódó cikkek