Magyar gazdaság

Újabb amerikai mentőcsomag a bankoknak

Az amerikai kormányzat újabb mintegy 250 milliárd dolláros bankmentő csomagot jelent be, a hírek szerint még tőzsddenyitás előtt – olvasható a BBC internetes oldalán. Az összeg felét kilenc bank kapja majd, de a közvetlen tőkeinjekció helyett elsőbbségi részvényeket vásárolnak.

 Lapértesülések szerint a legnagyobb tőkeinjekcióra a Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, valamint a Bank of New York Mellon, a State Street és a Merrill Lynch számíthat.

A Bush-kormány ezenkívül várhatóan felhatalmazza majd a szövetségi betétbiztosítót (FDIC), hogy a nem kamatozó - többnyire vállalati - bankbetétekre korlátlan garanciát nyújtson.

Tegnap a brit kormány összesen 37 milliárd font tőkejuttatást ajánlott fel a piaci részesedés alapján legnagyobb négy brit bank közül háromnak.

A csomag közvetlenül 50 milliárd, kiegészítő elemeivel együtt 500 milliárd font elvi értékű; ez az éves brit nemzeti össztermék több mint egyharmada.

A vezető európai kormányok bankgaranciákra és bankokban való részesedés megszerzésére több mint 1 ezer milliárd eurót költenek. 

FDIC Morgan Stanley USA bankmentőcsomag
Kapcsolódó cikkek