Magyar gazdaság

A kormány a legkönnyebben elérhető adózókat "kapta el"

Borsik János szerint hiba lenne eltörölni a Magyarországon már működő, kötelező minimálbért, ezért nem fogadja el a munkáltatók erre vonatkozó javaslatát - az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón ismertette álláspontját szerdán Salgótarjánban.

Közölte azt is: távoliak az álláspontok a bértárgyalásokon az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT). Az elnök kritikával illette a munkáltatók javaslatát, amely szerint el kellene törölni a kötelező minimálbért, és áttérni arra, hogy csak azok fizessék ki a - mostani - 69 ezer forintot, akik képesek rá. Az autonómok elnöke azt az elképzelést is helyteleníti, amely szerint a munkáltatók az első fél évre felfüggesztenék a béremelést úgy, hogy a kérdésre később visszatérve, a gazdasági helyzet függvényében visszamenőleg fizetnék ki.

Borsik János szerint ehhez már nincs meg a bizalom. Korábban ugyanis volt példa hasonló ígéretre, ami nem teljesült - mondta. Másrészt úgy vélte: a jelenlegi, egyébként is bizonytalan helyzetben a meg nem állapodással újabb bizonytalanságot kelteni "olyan, mintha nyílt sebbe szórnánk sót". Hozzátette: a szakszervezetek jövőre 80 ezer forintos minimálbért javasolnak, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a keresetek 2009. január elsejétől emelkedjenek.

A minimálbér emelését együtt képzelik el a szakmunkás minimálbér emelésével. Az utóbbira vonatkozó, a kormánnyal kötött megállapodás év végén lejár, de az elnök szerint a bevált konstrukciót folytatni kell. Arra a kérdésre, hogy vajon mennyire toleránsak a munkavállalók a 2009-re tervezett megszorításokkal kapcsolatban, Borsik János azt válaszolta: úgy látják, hogy a kormány a legkönnyebben elérhető adózókat "kapta el".

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek