Magyar gazdaság

A magyar GDP 15 százaléka fekete - vagyonbevallással a rejtett jövedelmek ellen

A rejtett gazdaság további visszaszorítása kulcskérdéssé vált a recesszióesélyes 2009. év küszöbén, és ehhez számos tanulsággal szolgálnak az ECOSTAT kutatásai is.

Az intézet Gazdaságmodellező Műhelye és a KSH közösen számszerűsítette a rejtett gazdaság GDP-hez mért arányát az Eurostat által kidolgozott új módszerek szerint. Elsősorban a makroadatok közötti indokolatlan eltérések alapján vontak le következtetéseket a nem megfigyelt gazdaság méretére vonatkozóan, a kérdőíves felméréseket csak kiegészítő eszköznek tekintették.

A számítások eredményei szerint a nem megfigyelt gazdasági tevékenységek a teljes GDP 15 százalékát teszik ki, és a nem megfigyelt rész több mint fele a vállalati számviteli torzításokból adódik.

Az ECOSTAT 2007-re és 2008 első fél évére a már ismertté vált államháztartási tényadatok alapján becsülte meg a fehéredés hatását. Arra keresték a választ, hogy mi volt az oka, illetve menynyiben tudható be a fehéredésnek az, hogy a költségvetési törvényben szereplő egyes bevételi elő-irányzatok (főként a keresetekhez kapcsolódó adó- és járulékbevételek) jelentősen túlteljesültek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek