Magyar gazdaság

Akciós termékre is vonatkozik a garancia - kisokos karácsony előtt

A leértékelt áru is kicserélhető - tanácsolja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület az ünnepek előtti vásárlási lázban. Gyakori, hogy a kereskedők azzal utasítják el a vásárló minőségi kifogását, hogy akciós termékre nem vonatkozik a garancia.

Fontos tudni: leértékelt cikkek esetén is ugyanolyan jogok (kijavítás, kicserélés, szerződéstől való elállás) illetik meg a vevőt, mint a teljes áru termékeknél. Ez alól csupán egy kivétel van: ha a kereskedő hívja fel a figyelmet a hibára közölvén hogy az a leértékelés oka, akkor ezzel kapcsolatban nem élhetünk minőségi kifogással. Megesik, hogy a meghibásodott terméket hiába visszük vissza az üzletbe, onnan továbbküldenek bennünket a szervizbe. Ám a jogszabályok alapján a vevő választhatja meg, hogy a terméket meghibásodás esetén a vásárlás helyére, vagy a szervizbe viszi-e. Ha az előbbit választjuk, az üzlet köteles intézkedni a termék kijavíttatásáról vagy annak cseréjéről.

 A magyar jogrendszer nem ismeri a levásárlás fogalmát. Így – minőségi kifogás esetén – nem vagyunk kötelesek elfogadni a kereskedő azon ajánlatát, hogy „vegyünk valami mást” a hibás termék helyett. Ezt csak akkor fogadjuk el, ha valóban megfelelő számunkra, ellenkező esetben ragaszkodjunk a kijavításhoz, kicseréléshez, vagy a teljes vételár kifizetéséhez! Az ajándékok vásárlásakor gondolni kell arra is, hogy a kereskedő nem köteles kicserélni a terméket, ha az utóbb nem tetszik. A jogszabály csak minőségi kifogás esetén ír elő kijavítást, cserét, vagy a vételár visszafizetését. Egyéb esetekben a kereskedő jóindulatán múlik a csere. Ezért a fogyasztóvédők azt javasolják: a vásárláskor tájékozódjunk a csere lehetőségéről és a kereskedő ígéretét, vállalását írassuk rá a blokkra.

Olyan esetben, amikor nem üzletben vásárolunk (pl. internetes vásárlás, teleshopping, termékbemutató, házaló kereskedés stb.), speciális jogaink vannak, melyek közül a legfontosabb, hogy 8 munkanapon belül indokolás nélkül elállhatunk a szerződéstől - figyelmeztet az OFE.

garancia termék kisokos vásárlási
Kapcsolódó cikkek