Magyar gazdaság

Az eladósodás és költekezés a font összeomlásához vezethet

"Összeomolhat" az angol font, ha a brit kormány eladósodással és költekezéssel próbál kilábalni a súlyosnak ígérkező recesszióból – mondta szombaton megjelent nyilatkozatában az ellenzéki Konzervatív Párt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje.

George Osborne a szombati The Timesnak azt mondta: a font máris gyorsan veszít értékéből az euróval és a dollárral szemben, és ha a kormány nem jár el megfontoltan, fennáll a veszélye a font elleni spekulációs rohamnak és a brit valuta tényleges összeomlásának.

A munkáspárti brit kormány általános értesülések szerint hamarosan rendkívüli adócsökkentési terveket jelent be a gazdaság élénkítése végett. Erre Gordon Brown miniszterelnök már a fejlett ipari hatalmak és a legnagyobb felzárkózó gazdaságok csoportjának (G20) e hétvégi washingtoni csúcstalálkozója előtt egyenes utalásokat tett. Osborne szerint azonban ezek fedezetlen adócsökkentések lennének, a konzervatívok ugyanakkor csak olyan adócsökkentéseket pártolnak, amelyeknek megvan a fedezetük.

A tory politikus szerint Brownt "nem érdekli", hogy tervei mekkora állami hitelfelvétellel járnak, mivel a kormányfő "valószínűleg úgy gondolja, hogy úgysem nyeri meg a következő választásokat, és majd a toryk feltakarítják, amit hátrahagy". A font a brit gazdaság egyre komorabb kilátásairól szóló hírek miatt valóban súlyos nyomás alá került a piacon. A brit valuta csak az elmúlt kereskedési héten 5,6 százalékot gyengült az euróval szemben; az európai közös pénz egysége a heti londoni zárásban 85,95 pennyt ért, ami az euró létezése óta nem mért negatív árfolyamrekord a font szempontjából. Az euró még a hét elején is csak valamivel 81 penny felett járt.

A dollárhoz mérve a font 6 százalékot vesztett értékéből egyetlen hét alatt, és 1,4734 dolláron zárt, ami hat és fél évi mélypont. A font meredek értékvesztése jó ideje elkezdődött, mivel a befektetők tömegesen adják fel pozícióikat az egyre rosszabb gazdasági kilátások nyomán. A brit valuta a dollárral szemben 25,8 százalékot, az euróval szemben 16,7 százalékot gyengült az év eleje óta. A font az év közepén még 2 dollár felett járt.

A piaci hangulatot tovább rontotta a Bank of England – a brit jegybank – minap kiadott új jelentése, amely szerint a brit gazdaság recessziója már elkezdődött, és jövőre a brit hazai össztermék (GDP) 2 százalékos visszaesése várható.

A brit statisztikai intézet múlt hónap végén kiadott előzetes becslése szerint már a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal zsugorodott a brit az előző negyedévhez mérve. Ez sokkal súlyosabb visszaesés a vártnál: elemzők arra az időszakra előzetesen 0,2 százalékos negyedéves GDP-csökkenést jósoltak.

A 11 éves csúcsponton van: a bejegyzett állástalanok száma a szeptemberrel zárult három hónapban 140 ezerrel 1,82 millióra nőtt, és elemzők szerint karácsonyra átlépheti a recessziós lélektani határnak tekintett 2 milliót, jövőre pedig a 3 milliót.

A Bank of England monetáris tanácsa a gyorsan sötétedő kilátások miatt a múlt héten drasztikus, 1,50 százalékpontos kamatcsökkentést jelentett be; ezzel az irányadó brit központi bankkamat 3,00 százalékra süllyedt. A brit jegybank még nem hajtott végre egy menetben fél százalékpontnál nagyobb csökkentést azóta, hogy a jelenleg is hatalmon lévő munkáspárti kormány 1997-ben – a Labour választási győzelme utáni egyik első intézkedésként – a pénzügyminisztériumról a bankra ruházta át az alapkamat megállapításának jogát.

A jelenlegi, 3,00 százalékos 54 éve a legalacsonyabb; legutóbb 1954. májusban volt ezen szinten az irányadó kamatláb. Citybeli elemzők szerint ráadásul a brit kamatcsökkentési hullámnak még nincs is vége. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) azt jósolja, hogy jövőre történelmi mélységbe, 2,00 százalék alá csökken a brit jegybanki alapkamat.

Az 1694-ben létrehozott Bank of England eddigi történetében még nem volt példa 2,00 százaléknál alacsonyabb kamatra.

George Osborne toryk font költekezés eladósodás
Kapcsolódó cikkek