Magyar gazdaság

Az internet alvilága: tombol a kereskedelem bankkártyáink adataival

A Symantec egyéves kutatása megdöbbentő eredményre jutott: a bankkártyákkal történő visszaélésekre "szakosodott" internetes csalók számlájára több mint 5 milliárd dollár (több mint 1 billió forint) kár írható.

Átlagosan 350 dollárt "halásznak le" egy-egy hitelkártyáról, melynek az adatait egy illegális piaci rendszerben szerzik meg. A számok természetesen csak irányadóak, de hűen bemutatják a "gazdasági alvilág értékét és a piac potenciáját" - írja a BBC.

A csalók által legkeresettebb adat egy adott hitelkártya száma, hiszen ezzel a legkönnyebb visszaélni. Emellet bankszámlák konkrét adatai is keresettek.

Az információk megszerzésére számos módszer létezik: phishing támadások, adatbázisok feltörése, vagy "szimpla" mágneskártyaolvasók beépítése bankautomatákba. Az így létrehozott alvilági adatbázis adja a bankkártyaadat-piac gerincét.

A kutatás során eldugott berkekig is eljutó Symantec feltárta, a csalók hogyan hoznak létre laza szövetségeket, lépnek kapcsolatba egy adott technikára, bankra, hitelkártyára specializálódott bűnözővel. A legszervezettebbek az orosz és a kelet-európai cyber-bűnözők; amerikai társaik összehasonlításképpen sokkal kevésbé szervezettek. Bárhogy is legyen, minden csaló örömét leli a szervezett bűnözés eme új formájában.

cyber bűnözés internet hitelkártya csaló szervezett phishing bankkártya
Kapcsolódó cikkek