Magyar gazdaság

Békesi: Az ország létérdeke az euró gyors bevezetése - Akár 2012-től

A volt pénzügyminiszter a Figyelőnek adott interjújában úgy nyilatkozott: Magyarországnak létérdeke, hogy minél hamarabb bevezesse a közös európai fizetőeszközt.

Békesi László a Figyelőnek adott interjújában leszögezte: a jelenlegi krízis haszna, hogy megmutatja: jó gazdaságpolitika mellett is szükség van olyan védőhálóra, mint a közös valuta. Mint mondta, Magyarországnak létérdeke, hogy minél hamarabb bevezesse az eurót, a feltételek eltekintésének követelése viszont "őrültség", amelyet eddig hivatalos helyről nem erősítettek meg.

Ami ezeket a feltéteket illeti, Békesi szerint az ötből még egyet sem sikerült teljesítenünk, az államháztartási hiánycél 2008 végére talán elérhető, jövőre pedig megfelelhetünk az inflációval kapcsolatos követelményeknek.

Véleménye szerint nehezebb eset az államadósság, de elérhető, hogy két év múlva tartósan csökkenő arányt mutasson. Viszont "fényévnyire vagyunk" a kamatszintre vonatkozó kívánalmaktól. Összegezve a legpesszimistább számítás szerint 2010 január elsején beléphetünk az euró előszobájának tekinthető ERM II rendszerbe – jelentette ki a volt pénzügyminiszter.

A jövőt illetően Békesi úgy nyilatkozott: a térségben nem várható egy-két balti államot kivéve folytatódik a növekedés, csak a korábbinál kisebb mértékben. Így a szlovákok 5-6, a lengyelek 3-4, a csehek pedig 2-3 százalékos növekedésre számítanak. Békesi szerint recesszió csak nálunk lesz, ez is mutatja a régión belüli lemaradásunkat

Szlovák Békesi államháztartás államadósság lengyel ERM cseh euró
Kapcsolódó cikkek