Magyar gazdaság

Brutális borúlátás a magyar gazdasági szereplőknél

Az évezred eleje óta nem tapasztalt borúlátás jellemzi a magyar gazdaság szereplőit - ezt mutatja a Tárki -és a Kopint-Tárki indexe, amely a HVG megbízásából készült.

A gazdasági közérzet nullától százig terjedő skálán mért indexe 2008 októberére 34,6 pontra süllyedt. Mégpedig úgy, hogy mindhárom fő komponense - a belső gazdasági folyamatok által meghatározott lakossági közérzet, a döntően a külpiaci trendektől függő feldolgozóipar konjunktúraérzékelése, valamint az ország általános helyzetének és kilátásainak a megítélése - az adatok mérésének 1999-es kezdete óta egyaránt a legalacsonyabb értékére esett.

A lakosság várakozásainál sokkal erőteljesebben romlott a feldolgozóipari vállalatok közérzete: miközben 2008 elején még feltűnő derűlátás (70 pont) jellemezte őket, az elmúlt két negyedév már hangulatuk drámai zuhanását hozta, közérzetmutatójuk októberben 44 pontra csökkent.



Az októberi várakozások szöges ellentétben állnak a 2001-2002 közöttiekkel. Bár a külpiacokon akkor is dekonjunkturális folyamatokat tapasztalhattak, a feldolgozóipari vállalatok hét évvel ezelőtti rossz helyzetértékelése kevésbé borús kilátásokkal járt együtt, majd pedig 2003-tól hosszú ideig, egészen 2008 elejéig pozitív hangulat jellemezte őket.

A rossz gazdasági közérzet mögött természetesen mind a lakosság, mind a feldolgozóipari cégek esetében alapvetően racionális motívumok húzódnak meg.

ború gazdaság lakosság
Kapcsolódó cikkek