Magyar gazdaság

Elmozdulás az OÉT-en: megállapodhatnak a minimálbérről

Előrelépés történt az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén. A szociális partnerek zárt ajtók mögötti tárgyalását követően a munkaadók elmozdultak a bérminimum ügyében.

A munkaadói oldal jelentős többsége a garantált bérminimum jogintézményét 2009. január elseje és december 31. között fenntarthatónak tartja - jelentette ki Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, hozzátéve: ehhez szükséges, hogy a munkavállalókal megállapodjanak a mértékben, az elemek egymáshoz való viszonyában, valamint metodikában. A VOSZ-főtitkár hangsúlyozta: a munkáltatók ezzel letesznek korábbi javaslatukról, ami arról szólt, hogy fél év múlva térjenek vissza a felek a bértárgyalásokra. Most már hajlanak az egy éves megállapodásra, január elsejei kezdettel.
Továbbá azt is leszögezte, értékelnie kell a tárgyalópartnernek, hogy a munkáltatók a minimálbér jogintézményét a szakmunkásbérminimummal együtt is fenntarthatónak tartják.

A szakszervezeti oldal üdvözölte a munkaadók elmozdulását, amit a Borsik János az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a valódi bértárgyalások elindulásának nevezett. Pataky Péter a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke elmondta, tárgyalóparnterükhöz hasonlóan a munkavállalók is lemondanak korábbi elképzelésükről, a nyolcvanezer forintos minimálbérről.



Pataky kijelentette, 76 500 forintos minimálbért és 95 ezer forintos szakmunkás-bérminimumot javasolnak, a legalább két év gyakorlattal rendelkezők körében. Ez 10,9 százalék bruttó, 8,7 százalékos nettó, 4 százalék reálérték emelkedést jelentene a jelenlegi becslések alapján. A munkáltatók a javaslatra nem reagáltak, ehhez további oldalon belüli egyeztetések szükségeltetnek.

A felek jövő pénteken tárgyalnak ismét. Dávid Ferenc és Pataky Péter is egyetértett: noha végre elindultak az igazi bértárgyalások, most nagyon kemény fordulók következnek.

Borsik János Pataky Péter oét bértárgyalások
Kapcsolódó cikkek