Magyar gazdaság

Európai szervezet élére választották meg a magyar szakembert

Az európai frekvenciaszabályozó hatóságokat tömörítő RSPG (Radio Spectrum Policy Group) elnökévé választották Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnökét - közölte az NHH szerdán.

Az Európai Bizottság által 2002-ben létrehozott rádiófrekvencia-politikával foglalkozó csoport elsődleges szerepe a szakmapolitikai, stratégiai és tervezési tanácsadás az Európai Bizottság számára. Megválasztása után Pataki Dániel - a közlemény szerint - fő célkitűzésként említette, hogy a rádiófrekvenciáknak a mainál hatékonyabb felhasználása nyomán az európai fogyasztók jobb és olcsóbb szolgáltatásokat vehessenek igénybe. Mindez Európa egyik vezető iparágában növelni fogja az EU versenyképességét is.

Pataki Dániel véleménye szerint az RSPG-nek 2009-ben négy fő területre kell koncentrálnia. Törekedni kell a digitális frekvenciatöbblet előnyeinek a kihasználására, és mielőbb el kell dönteni, hogyan hasznosítsa Európa az úgynevezett "digitális frekvenciatöbbletet", ami az analógról a digitális földfelszíni műsorszórásra való átállás során szabadul majd fel. A második kiemelt terület a szélessávú hozzáférés eljuttatása minden EU állampolgárhoz. Ma még az polgárainak 7 százaléka lefedetlen területen él. Egyes régiókban túl sokba kerül a vezetékes szélessávú infrastruktúra kiépítése, azonban a gazdaságosabban kiépíthető vezeték nélküli hálózatok segítségével mindenki hozzájuthatna a szélessávú szolgáltatásokhoz. Ezért az RSPG először egy európai vezeték nélküli szélessávú stratégia kidolgozásában segíti majd az Európai Bizottság munkáját.

Pataki Dániel szerint Európában hatékonyabbá kell tenni a rádiófrekvenciák közcélú felhasználását. Az RSPG javaslatot dolgoz ki az állami testületeknek a rádiófrekvenciák hatékony, közcélú felhasználásáról. Hangsúlyozta, javítani kell az EU rádiófrekvenciákkal kapcsolatos érdekeinek koordinálását, mivel ma számos szervezet foglalkozik ezekkel a kérdésekkel. Az RSPG tanácsot nyújt az Európai Bizottság számára a rádiófrekvenciákat érintő magas szintű politikai kérdésekben. A szervezet szakértői véleményeit a bizottsághoz történő továbbításukat megelőzően nyilvános konzultációnak vetik alá. Az RSPG ennek megfelelően egy különleges fórumként szolgál a tagállamok, az EU-bizottság, valamint minden releváns érdekelt fél részére a rádiófrekvenciák szabályozásának a megvitatásához és koordinálásához.

RSPG elnök NHH Pataki Dániel
Kapcsolódó cikkek