Magyar gazdaság

Felháborodás a német örökösödési adó miatt

Élesen kritizálták a német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat által is jóváhagyott új örökösödésiadó-törvényt a családi tulajdonban lévő középvállalkozások. A cégtulajdonosok szerint több százezer munkahely kerülhet veszélybe Németországban a jogszabály miatt, amely túlságosan nagy terhet ró a közel 40 ezer öröklődésre váró vállalkozásra.

Az új rend szerint a cégvagyon 15 százalékát kell befizetnie az örökösnek, aki legalább hét éven keresztül tovább működteti a társaságot, illetve fenntart egy bizonyos bérszintet a dolgozói számára – ismerteti a Handelsblatt. Teljes adómentességet csak az kaphat, aki legalább tíz éven keresztül viszi tovább a céget, és az előző esetnél még szigorúbb foglalkoztatási előírásoknak tesz eleget.

A tulajdonosok igen rossz kompromisszumnak tartják a törvényben foglaltakat, hiszen a foglalkoztatási kötelezettség megnehezíti az egyes részek szabad értékesítését, miközben a fenyegető recesszió miatt számos cég likviditása veszélybe kerülhet. Brunhagen Hennerkes, a német és európai családi vállalkozások alapítványának (Stiftung Familienunternehmen) elnöke szerint az új jogszabály zavaros és betarthatatlan, és ez többeket kibúvók keresésére sarkall majd.

Különösen sokat ronthat a helyzeten az új törvény receszszió esetén, hiszen a megszorult helyzete miatt leépítésre kényszerülő társaság nem képes betartani az adómentességhez szükséges foglalkoztatási kötelezettségét, az örökösödési adó kifizetése pedig a gyenge pénzügyi helyzet miatt könnyen csődbe viheti a vállalkozást – mutat rá egy neves adójogász.

Szakértők szerint a német alaptörvényt is sérti az új jogszabály, mivel az örökösödési adó alóli mentesülés lehetőségéből kizárja az ingatlan-bérbeadással foglalkozó cégeket. A karlsruhei alkotmánybíróság 1995-ös döntése értelmében ugyanis a mentesség lehetősége minden, a „közjót” valamilyen módon szolgáló vállalkozást megilleti, az új törvény kritikusai szerint pedig a lakásokat birtokló és bérbe adó cégek munkája közhaszonnal jár.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek