Magyar gazdaság

Hivatal nem, Költségvetési Tanács viszont lesz

Nem lehet szélesebb a költségvetés kiadási oldala 2009-ben, mint az idén, 2010-ben és 2011-ben pedig a kiadások az adott évre várható GDP-növekedés felével nőhetnek - ez szerepel abban a módosító javaslatban, amelyre hétfőn este bólintott rá az Országgyűlés.

A pártok már hetek óta egyeztetnek az eredetileg a Szabad Demokraták Szövetségétől származó, a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról. Az utóbbi hetekben a felek összesen 23 módosítást nyújtottak be az eredeti jogszabálytervezethez, a hivatalosan a költségvetési bizottság „kézjegyét” viselő, hétfőn megszavazott módosítót az MSZP-n kívül a liberálisok és az MDF is támogatták. 

A javaslat része, hogy a tárgyévet követő második évre a költségvetés elsődleges egyenlegét úgy kell meghatározni, hogy nem lehet hiány, az államadósság reálértéke pedig a tárgyévet követő második év végén nem lehet magasabb az egy esztendővel korábbinál. Jövőre nem alakulna költségvetési hivatal, ennek feladatát egy háromtagú költségvetési tanács látná el.

SZDSZ költségvetési plafon takarékos
Kapcsolódó cikkek