Magyar gazdaság

Ingatag külkermérleg

A recesszió felé száguldanak Európa legnagyobb gazdaságai, és ez meglehetősen rosszul érinti a Magyarországról exportáló vállalatokat. A legrosszabb helyzetben az autókivitel van, úgy tűnik, hogy ez a szektor sínyli meg leginkább a globális válságot. Augusztusban az export volumene 7, az importé 8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban; ez az utóbbi évtizedben példátlan mértékű havi visszaesés, de ebben egyszeri hatások is szerepet játszottak.

Az év elején még egészséges konjunktúra mutatkozott Európában, így az első nyolc hónapban összességében a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 8 százalékkal tudott bővülni a tavalyi azonos időszakhoz képest, de a tendencia egyértelműen csökkenő. A külkereskedelmi mérleg az előzetesen jelzett 4 milliárd helyett 11 milliárd forint (25 millió euró) aktívumot mutatott, ez 121 milliárd forint (482 millió euró) javulást jelent a 2007. január–augusztusi passzívumhoz képest – közölte a KSH. A külkereskedelmi árak heves mozgása lecsengeni látszik. Az idei első nyolc hónapban a forgalom forintban mért árszínvonala az exportban nem változott, az importban egy százalékkal emelkedett, így a cserearány egy százalékkal romlott. Az időszak folyamán a forint a főbb devizákhoz képest összességében megközelítőleg 3 százalékkal felértékelődött, ezen belül valutánk az euróval szemben egy, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékot izmosodott. A forinterősödés sem segítette az export növekedését, azonban az árfolyamváltozás mértéke messze elmarad attól a hatástól, mint amit a keresletcsökkenés okoz.

A gépek és szállítóeszközök árucsoportban mind a kivitel, mind a behozatal terén átlag feletti a visszaesés. A fogyasztók első reakciója a válság begyűrűzésére ugyanis éppen az autóvásárlás visszafogása volt. Az energiabehozatal még ennél is jobban csökkent, ez azonban arra vezethető vissza, hogy a megelőző hónapokban nagyobb növekedés volt mind a gáz, mind az olaj importjában. A KSH azt is kiemeli, hogy az olimpia és a labdarúgó Eb miatt a korábbi hónapokban jelentősen felfutott a híradás-technikai cikkek forgalma, augusztusra ennek korrekciójaként lezuhant az értékesítésük.

A korábbi trendekkel ellentétben az átlagosnál kevésbé, 3 százalékkal esett vissza az uniós országokba irányuló exportunk. Az EU-n kívüli államokkal bonyolított kereskedelem ellenben 19 százalékot esett éves alapon.

Az év hátralévő részére a külkereskedelmi hiány felduzzadását jósolja Barta György, a CIB Bank makroelemzője. Hozzátette: a nettó export a korábbiaknál kevésbé fogja húzni a gazdaságot, még úgy is, hogy a belső kereslet jelentős visszaesése valószínű. A régió többi országához képest ugyanakkor enyhébb lesz a dinamikavesztés, az autóiparnak jobban kiszolgáltatott Szlovákia és Csehország nagyobb eséssel néz szembe. Ennek ellenére növekedésük továbbra is meghaladja majd a miénket, érdemi élénkülésre csak a jövő év végén számít a szakértő.

Szintén nem vár érdemi exportnövekedést 2009 második feléig Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, nem is a most megjelent számok, hanem a főbb kereskedelmi partnerek kilátásainak romlása miatt. Jobb esetben azonban tényleges viszszaesés nem következik be az euróban számolt külkereskedelemben, már csak azért sem, mert új exportkapacitások idetelepülése is kilátásban van, például az Electrolux és a Nokia is ide hozza szerelőüzemeit. A multinacionális cégek válságreakcióiból tehát akár jól is kijöhet Magyarország – fűzte hozzá Török Zoltán. BD

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek