Magyar gazdaság

Itt a brutális korrupcióellenes terv - "Befújásért" pénz járhat

Egy nagyobb közbeszerzésnél az esetleges korrupció leleplezésével sok milliárd forintot lehet megtakarítani, és miért ne kaphatna ebből néhány százalékot a bejelentő? A készülő korrupcióellenes stratégiának ez is része lehet.

A hónap végén a kormány elé kerülhet a korrupcióellenes intézkedési terv - közölte a Népszabadság kérdésére Kondorosi Ferenc, az Új rend kormánybiztosa. A miniszterelnök nemrégiben brutális és a magyar jogrendszerben szokatlan korrupcióellenes csomag kidolgozására tett javaslatot.

Ennek részeként átvennék azt az amerikai gyakorlatot, amely szerint a bejelentő részesedhet abból a pénzből, ami a vesztegetés meghiúsítása révén az államhoz befolyik, illetve amit megtakarítanak. - Az intézmény lényegét érti félre, aki ezzel kapcsolatban valamiféle "vérdíjra" gondol - hangsúlyozta a kormánybiztos. Szerinte inkább az a meghatározó, hogy a korrupciós jelenségeket felfedő személyeket védelemben kell részesíteni, és ennek része lehet az is, hogy viszonylagos anyagi biztonságot teremtsenek a számukra.

Aki ugyanis a saját környezetében tapasztalt vesztegetést tár fel, a legjobb esetben is a saját hivatali vagy vállalati előmenetelét teszi kockára. Erre számos külföldi példa figyelmeztet, s bár Amerikában a bejelentők védelmére külön szervezet alakult, mégsem tudják mindig megóvni a következményektől a "whistleblower"-eket (ez magyarra riadófújónak fordítható, de az akadémiai szótár szerint spiclit is jelent).

Az államtitkár felvetésünkre kijelentette: korábban nem kis szkepticizmussal fogadták a vádalku, majd az óvadék bevezetését, és mára mindkettő jól működik.

Ugyanez volt a helyzet a büntetőügyekben alkalmazható mediáció esetén, amelynek keretében a tettes jóvátételt fizethet az áldozatnak. A bevált nyomravezetői díj pedig kifejezetten hasonlatos a korrupciós ügyek bejelentőinek tervezett "részesedéséhez".

államtitkár Csizmár közbeszerzés óvadék pénz korrupció
Kapcsolódó cikkek