Magyar gazdaság

Kiszolgálásban első, közbiztonságban utolsó a Váci utca

Hetedik helyen végzett a budapesti Váci utca a világ bevásárlóutcáit összehasonlító elemzésben, amelyet a Próbavásárlók Szövetsége (MSPA) készített idén júniusban. A kutatás arra keresett választ, hogy a sétálóutcák mennyire vonzó arcukat mutatják a vásárlóknak, vagyis az egyes üzletekben milyen a kiszolgálás színvonala, de kíváncsiak voltak az utca hangulatára, tisztaságára és a közbiztonságra is. A kutatásban 15 ország 16 neves utcája vett részt, a hazai felmérést a ClientFirst Consulting Kft. végezte.

Közép-Európát a budapesti Váci utca képviselte, amely először vett részt a felmérésben, s csupán 8 ponttal a győztes Beverly Hills-i Rodeo Drive mögött. A mezőnyben kiemelkedünk a pénztári kiszolgálás udvariasságában, hiszen ebben a kategóriában az első, közbiztonság tekintetében azonban az utolsó helyen végeztünk.

A próbavásárlók a sétálóutca állapotát, vonzerejét mérték fel, olyan kérdésekre keresve választ, mint például hogy voltak-e virágok, tiszták voltak-e a járdák, láttak-e koldusokat, tele voltak-e a szemetesek, volt-e tájékozódást segítő térkép, de természetesen a járókelők hangulata és a rendőrök segítőkészsége sem maradhatott ki a kutatásból. Ezen kívül tesztelték az üzletek színvonalát, az eladás minőségét is. Itt többek között arra voltak kíváncsiak, hogy kívülről mennyire voltak vonzóak és könnyen megközelíthetők az üzletek, hogy volt berendezve a kirakat, mennyire voltak készségesek az eladók – kedvesen fogadták-e a vásárlókat vagy megvárakoztatták őket. Érdekesség, hogy az érdeklődőknek nemcsak közvetlenül a kiszolgálást, hanem a belső körülményeket is értékelniük kellett: milyen hangulat uralkodott a boltban, tiszta volt-e a helyiség, és még a mosdókat is meglátogatták (amennyiben volt), hogy minden részletet megfigyelhessenek.

A maximálisan adható 100 pont alapján a megméretés győztese Beverly Hills sétálóutcája, a Rodeo Drive lett 84 ponttal, a képzeletbeli dobogóra Madrid és Isztambul állhatott fel 81, illetve 79 ponttal. Budapest 76 ponttal a 7. helyen végzett, olyan városokat megelőzve, mint Párizs, Amszterdam, Moszkva vagy Milánó. A hazai próbavásárlók kiemelkedőnek értékelték a Váci utca hangulatát (fák, virágok, padok, érdekességek), meglehetősen rossznak ítélték viszont a közbiztonságot a rendőri jelenlét hiánya és a koldusok jelenléte miatt. A Váci utca itt az előkelő 6. helyen végzett. Büszkék lehetünk arra azonban, hogy „Közép-Európa képviselője” első helyen végzett a pénztári kiszolgálásban: az eladók többnyire kedvesen, mosolygósan fogadták a vásárlókat.

Az üzletek ügyfél-kiszolgálási színvonalát tekintve már korántsem ilyen rózsás a kép. A legkülönfélébb üzletek értékelésében – posta, metró, újságos, illatszer, utazási iroda, gyógyszertár, ruházati bolt, cipőbolt, kávézó, étterem, utcai ételstand, gyorsétterem, ajándékbolt, ékszerüzlet, bizsu, bőrdíszmű – városunknak mindössze a 11. helyet sikerült megszereznie a rangos mezőnyben. Az üzletek külső és belső környezetén (rendezettség, átláthatóság, kirakat állapota) azonban bőven van javítanivalónk – ebben a kategóriában az utolsó helyre sorolták a Váci utcát.

A felmérés ugyanakkor nem vizsgálta legnagyobb régiós riválisunknak tekintett bécsi és prágai sétálóutcákat.

felmérés sétálóutca váci utca
Kapcsolódó cikkek