Magyar gazdaság

Miért hanyagoljuk el a lengyel piacot?

Erősen lemaradni látszik a Lengyelországba irányuló magyar export bővülése a térség többi államához képest.

Ez egyrészt a volumen növekedésében érződik, másfelől pedig abban, hogy míg korábban havonta 35-40 magyar megkeresés futott be Lengyelország budapesti kereskedelmi kirendeltségéhez, mostanra ez a szám tízre apadt – mondta a Világgazdaságnak Marcin Sowa, a budapesti lengyel nagykövetség kereskedelmi tanácsosa. Sowa szerint ez azért furcsa, mert a lengyel belső piac és vásárlóerő gyorsan bővült az utóbbi években.

A tanácsos úgy látja, hogy a Lengyelországba irányuló magyar exportot növelni lehetne, ennek elmaradása veszélyt jelenthetne a lengyel exportra is. "Attól félek, mivel Lengyelország igen sok gépkocsialkatrészt szállít Magyarországra, a magyar kivitel esetleges visszaesése a lengyel csökkenését is előidézheti" – fogalmazott.

A globális pénzügyi válság hatását egyébként Lengyelország is megérzi, ám nem kér IMF-kölcsönt – szögezte le a tanácsos. A külső tényezők hatására a lengyel növekedése az idén valószínűleg nem éri el a várt 6 százalékot, vélhetően 5 százalék felett alakul, jövőre további csökkenés várható, és fennáll a növekedésének a veszélye is.

Az infrastruktúra fejlesztését ugyanakkor Varsó nem kívánja visszafogni. Az autópálya-építési program keretében jelenleg 458 kilométernyi új autópálya és autóút épül. További egyéb fejlesztések vannak kilátásban. A lengyel hatóságok a labdarúgó Eb társszervezőjeként mindent megtesznek azért is, hogy határidőre meglegyenek a szükséges utak, stadionok, szállodák.

Várhatóan 2009 elején lesz felmérhető, hogyan hat ki a globális pénzügyi válság a lengyel exportra, amely tavaly 101 milliárd euró körül alakult, a mérlegen mintegy 18,6 milliárd euró passzívummal. A teljes export mintegy háromnegyed része az EU-ba, mindenekelőtt Németországba irányul, amely a lengyel kivitel egyharmadát veszi fel – magyarázta a tanácsos.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Lengyelország gépalkatrész export piac
Kapcsolódó cikkek