Magyar gazdaság

Új parlamentet alapítanak a civilek

Hazai civil kezdeményezésként holnap megalakul az európai élelmiszerlánc-parlament, amely egyesületi formában működik majd – mondta a Világgazdaságnak Bognár Lajos, az agrártárcához tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnökhelyettese.

Az új szervezet célja az lesz, hogy fórumot teremtsen az érdekeltek számára a globális élelmiszer-piaci problémák megoldásához. A parlamenthez a termelők, az élelmiszer-ipari cégek, a kereskedők, a fogyasztók és a hatóságok képviselői egyaránt csatlakozhatnak.

Az egyesületet az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, a Magyar Állatorvosok Világszövetsége, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal és az MgSzH hozza létre.

A kezdeményezéshez egyelőre Románia, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Ausztria és Csehország csatlakozik, de a szervezők a későbbiekben európai méretűvé kívánják bővíteni a parlamentet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Magyar Állatorvosok Világszövetsége Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal MgSZH Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége Parlament
Kapcsolódó cikkek