Magyar gazdaság

Uniós földgázturné a Kaukázusban

Ma kezdődik Andris Piebalgs energiaügyi biztos körútja az uniós Nabucco gázvezetékprojekt által érintett országokban. Az eredetileg több államba tervezett út az első hullámban végül csak Törökországra és Azerbajdzsánra korlátozódik, a hivatalos brüsszeli indoklás szerint időpont-egyeztetési problémák miatt. Piebalgs tervei szerint az elkövetkezőkben Kazahsztán, sőt, még Egyiptom is sorra kerül, a Kaukázus legnagyobb földgáztartalékaival rendelkező, emiatt Moszkva által igen intenzíven „körbeudvarolt” Türkmenisztán ugyanakkor nem szerepel a célországok között.

A Nabucco projekt bizottsági koordinátora, Jozias van Aartsen volt holland külügyminiszter már eddig is igen nagy aktivitást fejtett ki a térségben, de mostantól még magasabb szinten folyik az előkészítés: a közeljövőben maga José Manuel Barroso bizottsági elnök is a régióba kíván látogatni – fogalmazott Ferran Tarradellas brüsszeli szóvivő. Elmondása szerint egyébként a világ tizedik legnagyobb földgáztartaléka fölött diszponáló Irak is érdekelt a Nabuccóhoz való csatlakozásban, és már folytak is megbeszélések a Szírián vagy közvetlenül a török–iraki határon keresztül történő összekapcsolódásról.

Brüsszel elképzelése szerint az Oroszország megkerülésével megvalósítandó projektnek reális piaci várakozásokon kell alapulnia, a költséghatékonyság és a profit figyelembevételével. Ez lényegesen eltérne az oroszok által pártfogolt Déli Áramlat koncepciójától, amely elemzők szerint sokkal inkább követ politikai szempontokat – írja az EurActiv. Ugyanakkor a bizottság azt is igyekezett egyértelművé tenni, hogy az EU-nak semmilyen kifogása nincs a Déli Áramlattal szemben, hiszen az megépülése esetén még több földgázt hozna a tagországokba, növelve ezzel a piaci árversenyt és az energiaellátás biztonságát.

Moszkva viszont igyekszik minél jobban kisebbíteni a Nabucco jelentőségét: Vlagyimir Csizov, Oroszország EU-nagykövete például korábban kijelentette, hogy az érintett közép-ázsiai országok tartalékai elégtelenek a Nabucco feltöltésére. Erre szerinte csak Irán lenne képes, a nukleáris fejlesztései miatt a Nyugattal feszült kapcsolatban lévő ország azonban érthető módon nem szerepel Brüsszel „kívánságlistáján”.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek